Index Vakbarát Hírportál

Most természetesnek vesszük ezeket a finomságokat, a klímaváltozás miatt elköszönhetünk tőlük

2021. november 1., hétfő 12:30

A klímaváltozás miatt eltűnhetnek a szinte már természetesnek vett termékek az áruházak boltjairól, köztük olyan árucikkek is, ami nélkül egyesek már az életet sem tudnák elképzelni.

Ahogy egyre kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás (szárazság, áradás, fagy, stb.), a termelőknek is egyre nehezebbé válik olyan minőségben és mennyiségben előállítani a mindennapi fogyasztás részévé vált élelmiszereket. 

Álmos reggelek jöhetnek

A kávé a világ legnépszerűbb itala, naponta körülbelül 2 milliárd csészével isszák meg. A hatalmas kereslet kielégítésére 2020-ban közel 10 milliárd kilogramm kávébabot állítottak elő.

Csakhogy a kávébabültetvényeket káros gombák pusztítják, melyek a magas hőmérsékleten érzik jól magukat. 2012 és 2017 között 2,5 milliárd eurós veszteséget könyveltek el a termelők, mintegy 2 millió földműves vesztette el megélhetését. 

De nem csak a gombafertőzés miatt kell aggódni. A forróság miatt egyre kevesebb terület marad, amely megfelel az ültetvények létesítésének. Afrikában például 2080-ra 65 százalékkal fog zsugorodni a kávétermesztésre alkalmas területek száma. 

Csak sima csiga lesz a pékségekben

Különleges környezetre van szüksége a csokoládé és a kakaó alapjául szolgáló kakaóbabnak: csak az Egyenlítőtől északi és déli irányba a 20 fokos szélességi körök sávján belül tud megteremni. Emellett kiegyenlített hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esővízre, nitrogénban gazdag talajra, és szélvédettségre van szüksége az esőerdőkben. 

A térség azonban 2050-re 2,1 fokos felmelegedés elé néz, így ebből következően a csokoládéból is kevesebb kerülhet az áruházi polcokra. 

Visszatérhet a sorban állás

Bár 135 országban termesztik őket, és a jövőben a hőmérséklet-emelkedés miatt 2070-re másfélszeresére nő az alkalmas termőföldek területe, az öntözésre felhasználható víz mennyisége azonban arányosan fog csökkenni. És akkor még nem beszéltünk a banánokat fertőző és azokat kiszárító gombafélékről, amelyek hasonlóan a kávébabra pályázó kártevőkhöz, a nagy melegben érzik jól a legjobban magukat. 

Bukhatjuk az guacamole-t

A banánhoz hasonlóan a talaj kizsigerelésével járó (monokultúra) avokádótermesztésre hiába a növekvő kereslet, a mexikói konyha egyik legnépszerűbb elemének, a guacamole alapja is veszélybe került.

A monokultúra, azaz ugyanazon növény huzamos termesztése egy adott földterületen biodiverzitás nélkül azt eredményezi, hogy az avokádó még inkább ki van téve a kártevőknek és a betegségeknek. Ez megelőzendően tonnaszámra fújják rá a permetet, ami viszont árt a környezetnek és a talajvíznek, amikor lemossa az eső a fákról. 

Ráadásul a trendi gyümölcs igényes egy finomság: rengeteg vizet követel és rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, azt szereti, ha nincs se túl meleg, se túl hideg. 

Egyes tudósok szerint akár el is tűnhet a Föld felszínéről a 2050-es évre. 

Tokaji mi?

A szőlőfajták nagyon érzékenyek a környezeti feltételekre. A borneveket azért kötődnek olyan erősen a származási helyük, mert a legkisebb változás is olyan ízkülönbséget eredményezhet, nem kell borásznak lenni annak érzékelésére. 

2050-re pedig a szőlőföldek 73 százaléka tűnhet el. 

(euronews)

Rovatok