Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris fegyver hordozására alkalmas rakéták tartanak Ukrajna felé

2021. november 2., kedd 19:42

Orosz csapatok koncentrálódnak az ukrán határ közelében. Ezek elit egységek, számuk egyelőre kérdéses, a csapatmozgások ugyanakkor nem kapcsolódnak előre bejelentett hadgyakorlathoz. Ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének szakértője mondta az Inforádiónak.

Rácz András hozzátette: egy harckocsi-alakulat és nukleáris fegyver hordozására alkalmas harcászati rakéták tartanak Ukrajna felé.

A védelmi szakértő utalt arra, hogy tavasszal Oroszország százezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, illetve a 2014-ben törvénytelenül megszállt Krím félszigeten. Ennek a manővernek kettős célja volt: erős nyomást helyezett Ukrajnára, másrészt Moszkva demonstrálta a NATO felé, hogy kész és képes nagy létszámban támadó hadműveletekre is alkalmas erő koncentrálására, felvonultatására az ukrán határnál.

Mindennek ellenére a szakértő nem gondolja, hogy Oroszország „háborúra készülne”, mert a katonák csak nappal mozognak.

Kijev négy tucat, rakéta kilövésére alkalmas drónt vásárol Törökországtól.

A szakértő jelezte: ezeket harci körülmények között Hegyi-Karabahban lehetett látni; meghatározó szerepük volt az örmények vereségében. Az ilyen, pilóta nélküli harci gépek ellen az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatistáknak nincs megfelelő elleneszközük.

Rovatok