Index Vakbarát Hírportál

A színfalak mögött fontos kérdésekről egyeztet Washington és Moszkva

2021. november 3., szerda 07:45

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára Moszkvában egyeztetett William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával. Ez az első alkalom, hogy Burns CIA-igazgatói minőségében találkozott Patrusevvel. Burns és az SZB titkára legutóbb 2013-ban találkoztak az Egyesült Államokban, akkor az amerikai tisztségviselő John Kerry volt külügyminiszter első helyetteseként fogadta Patrusevet – számolt be az MTI.

Az orosz biztonsági tanács titkára rendszeres kapcsolatot tart Jake Sullivannel, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, akivel idén hat alkalommal telefonon, egyszer pedig személyesen is egyeztetett. Burns 2005 és 2008 között Washington moszkvai nagyköveteként szolgált, és idén márciusban nevezték ki a CIA élére.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége megerősítette, hogy Burns egy magas rangú tisztségviselőkből álló delegáció élén Joe Biden megbízásából kétnapos látogatásra érkezett az orosz fővárosba a bilaterális viszonyhoz fűződő ügyek megvitatására.

A CIA igazgatójának látogatásával párhuzamosan Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet egy kaliforniai fórumon arról beszélt, szakértői egyeztetés zajlik kiberbiztonsági, klímaváltozási kérdésekben, ahogyan az Északi-sarkkal kapcsolatos témákban is.

Szerinte a diplomáciai képviseleteket érintő korlátozások kölcsönös feloldása fontos lépés lenne Moszkva és Washington viszonyának rendezéséhez.

Rovatok