Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy repülő Oroszországban

2021. november 3., szerda 13:41

Lezuhant egy An−12-es típusú repülőgép az oroszországi Irkutszk régióban − jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a Szerbiai Repülési Mentőközpontra hivatkozva. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a fedélzeten nyolc ember tartózkodott, mindegyikük életét vesztette.

A segélyszolgálat helyi idő szerint 16:50-kor azt közölte, hogy a gép eltűnt a radarról Irkutszk és Jakutszk között. A mentőközpont egyik munkatársa jelentette, hogy a teherszállító gép a Grodno fehérorosz légitársaságé volt.

A gépen tartózkodó utasokról egyelőre nincs hivatalos információ, ahogyan arról sem, hogy mi miatt zuhanhatott le a katonai teherszállító repülőgép.

A repülő maradványait nem messze a repülőtértől egy Pivovariha nevű falunál találták meg. A helyi média információi szerint a repülőgép kigyulladt, körülötte a fű is lángol. A helyszínen vannak a tűzoltó és mentőegységek is. A tüzet még nem sikerült eloltani.

Sajtóértesülések szerint mindenki életét vesztette, aki a fedélzeten tartózkodott. Ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Frissítés: minden utas életet vesztette (15:40)

Igor Kobzev, Irkutszk kormányzója magyar idő szerint délután fél 4-kor megerősítette, hogy a fedélzeten tartózkodó nyolc ember életét vesztette. A hatóságok gyorsan a helyszínre érkeztek, és eloltották a lángokat, de túlélőket nem találtak. A helyszíni felvételeken hatalmas füstfelhő látszik, valamint a roncsok mindenfelé. 

 Az An–12-es egy szovjet érában kifejlesztett, elsődlegesen 1957 és 1973 között gyártott repülőgéptípus, amit a Vörös Hadsereg használt. Később átalakították, és teherszállítóként kezdték használni. 2019-ben egy ugyanilyen típusú gép zuhant le Lvivben, akkor öten vesztették életüket a balesetben.

Rovatok