Index Vakbarát Hírportál

Oroszország és Ukrajna is tagadja, hogy nőne az orosz katonák száma az ukrán határnál

2021. november 3., szerda 09:36

Az oroszok és az ukránok is tagadják, hogy orosz csapatösszevonás történne Ukrajna déli és keleti határainál. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár szerint a nemzetközi médiában megjelent álhírek figyelemre sem érdemesek.

Ezeknek a publikációknak a minősége szóra sem érdemes, és általában figyelemre sem méltók, mert bennük Ukrajna határáról van szó, miközben Belarusz határa van feltüntetve. Maga a minőség a legékesebben jelzi, hogy nem kell időt vesztegetni az ilyen álhírekre

− mondta az orosz sajtótitkár.

A Kárpáthír szerint Peszkov elmondta, hogy a haditechnika vagy csapatok mozgatása Oroszország területén kizárólag orosz ügy. Kiemelte, hogy Oroszország senki számára nem jelent veszélyt, ugyanakkor hozzátette:

Oroszország az az állam, amely különösen a NATO és több más ország részéről megnyilvánuló agresszív terjeszkedési törekvések tükrében mindig intézkedéseket hozott, és továbbra is fog hozni saját biztonságának fenntartása érdekében.

Hasonlóan nyilatkozott Alekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője is. Dezinformációnak nevezte a nemzetközi sajtóban megjelent hírt, miszerint a moszkvai vezetés újabb csapatokat csoportosít a határ közelébe.

Az egész társadalom szándékos félretájékoztatása folyik. Maradjunk annyiban, hogy amit ott írnak, nem igaz. Ma ez nem igaz. Minden folyamatot figyelünk, ez dezinformáció, és nem világos számunkra, hogy miért teszik ezt

− fogalmazott a védelmi tanács vezetője, aki elmondta, hogy két héttel ezelőtt ugyanakkora létszámú katonaság és fegyverzet volt az orosz oldalon az ukrán határ közelében, mint most. Hozzáfűzte:

Nem tudjuk, mi lesz holnap, de akkora csapatösszevonás, mint amilyenről írnak, nincs.

Eközben a helyi sajtó információi szerint az ukrán védelmi erők drónokkal lövik az ellenséges állásokat Kelet-Ukrajnában. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint

a délkelet-ukrajnai konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, az erőszak alkalmazásának nagyon szomorú, beláthatatlan és tragikus következményei lesznek.

A szóvivő hozzátette, hogy Oroszországot aggasztja a kialakult helyzet. Mint mondta, az események alakulása nem zárja ki a helyzet további romlását sem. Múlt héten az ukrán fél bejelentette, hogy csapásmérő drónt vetett be az egyik szakadár tüzérségi állás ellen − emlékeztet a Kárpáti Igaz Szó. Az orosz külügyi szóvivő elmondta, az a benyomásuk, hogy

Kijev szándékosan zsákutcába juttatja a kontaktcsoportban folyó tárgyalásokat, hogy egyszerűen, katonai eszközökkel szabad kezet kapjon a Donyec-medence visszaszerzéséhez.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Washington Post műholdas felvételekre hivatkozva azt írta, hogy újabb orosz katonai csapatok koncentrálódnak Ukrajna keleti és déli határai mentén. Michael Kofman, a virginiai székhelyű CNA nonprofit elemzőcsoport Oroszország-tanulmányi programjának igazgatója szerint ez nem hadgyakorlat, hanem valami készül. Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének szakértője szerint Oroszország nem készül háborúra.

Közben az Egyesült Államok haditengerészetének egyik zászlóshajója, az USS Mount Whitney és az USS Porter rakétaromboló hajó közös műveleteket hajt végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren. Ezzel kapcsolatban Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke jelezte, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Utoljára hasonló megmozdulás március végén volt Oroszország részéről. Április végére összesen 120 ezerre nőtt az ott állomásozó orosz katonák száma. Nemcsak a kelet-ukrajnai régió közelében, hanem a Krím félszigeten is több egységet számláltak. Az orosz védelmi miniszter végül április végén utasította a katonákat, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre.

Rovatok