Index Vakbarát Hírportál

Erdogan halálhírét keltette 30 ember Törökországban, eljárás indult ellenük

2021. november 3., szerda 20:35

Eljárás indult Törökországban 30 ember ellen, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök halálhírét keltették a közösségi médiában – közölte szerdán a török rendőrség.

Az érintettek a „ölmüs” (ez törökül nagyjából azt jelenti, hogy „meghalhatott”) címszót használták az elnökről szóló Twitter-bejegyzéseikhez,

ezért félretájékoztatás és manipuláció gyanújával indult ellenük eljárás.

Ezzel párhuzamosan Erdogan ügyvédei azt is kérelmezték az ankarai főügyésznél, hogy az elnök megsértésének bűntette miatt is indítsanak nyomozást a 30 férfi ellen (akiket emiatt elítélnek Törökországban, azokat akár börtönbüntetéssel is sújthatják).

Az álhír vélhetően onnan indult útjára, hogy a 67 éves elnökről a napokban elterjedt egy videó a közösségi médiában. Ezen az látszik, hogy Erdogan bizonytalanul sétál egy állami fogadáson.

Erre válaszolva az elnöki hivatal munkatársai szerdán – azt bizonyítva, hogy az elnöknek semmi baja nincs –, közzétettek egy videót, ahol Erdogan egy repülőre felszállva sétál. 

Erdogan egyébként szerdán Bagdad Amrejevet, a Türk Tanács főtitkárát fogadta az elnöki palotában. A látogatásról az elnöki hivatal Twitter-oldalán tettek közzé fényképeket.

(Via MTI, Washington Post)

Rovatok