Index Vakbarát Hírportál

Washington dollármilliókat fizet a nyomravezetőnek!

2021. november 5., péntek 06:47

Akár tízmillió dollárt is fizetne az amerikai külügyminisztérium annak, aki olyan információval tud szolgálni, amely a DarkSide nevű kiberbűnözői csoportban vezető pozíciót betöltő személyek azonosításához, vagy tartózkodási helyéhez vezet.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint ez a bűnbanda állhat a Colonial Pipeline elleni májusi kibertámadás mögött. A cég május 7-én kapcsolta le a hálózatát, miután tudomást szerzett a súlyos problémáról. Emiatt leállt az üzemanyag-szállítás, ez hiányt okozott az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén.

Az FBI májusban közölte, hogy a DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és vélhetően Oroszországban vagy Kelet-Európában van a székhelye.

A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik felett, írta a távirati iroda.

Az amerikai külügyminisztérium azt is közölte, hogy Washington 650 millió dollárért 280 levegő-levegő rakétát ad el Szaúd-Arábiának. Ez a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció első jelentős katonai üzletkötése az arab országgal.

Rovatok