Index Vakbarát Hírportál

Hónapok óta éhségsztrájkol, a halál küszöbén áll a koronavírusról tudósító újságíró

2021. november 5., péntek 15:39

Családja szerint „közel áll a halálhoz” az az kínai újságírónő, akit börtönbe zártak amiatt, hogy a koronavírus-járványról írt. A 38 éves Zhang Zhan 2020 februárjában utazott Vuhanba, hogy beszámoljon a koronavírus-járvány fejleményeiről. Emiatt aztán 2020 májusában őrizetbe vették, decemberben négy évre bebörtönözték.

A kínai bíróság az újságírót „viták szítása és bajkeverés” miatt mondta ki vétkesnek. A jogsértések e tágan értelmezett kategóriája öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák is a kormányétól eltérő véleménnyel rendelkező emberek elhallgattatására.

Zhang Zhan a bebörtönzése után éhségsztrájkba kezdett. A testvére, Zhang Ju október 30-án tett közzé egy bejegyzést a Twitteren amiben azt írta: nem biztos, hogy a nő túléli a telet.

Zhan 177 centiméter magas, de most már kevesebb, mint 40 kilót nyom. Nem biztos, hogy túléli a a következő telet. Remélem a világ úgy emlékszik majd rá, amilyen korábban volt

– írta Zhang Ju.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint a nőt a börtönben bizonyos időközönként kényszerítik arra, hogy egyen, ezért él még egyáltalán. Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet az esettel kapcsolatban arra szólította fel a kínai kormányzatot, hogy azonnal engedjék szabadon a nőt azért, hogy megfelelő orvosi ellátást kaphasson és véget vethessen az éhségsztrájknak. 

Az újságíróval a családja sem tudott találkozni már három hete. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet úgy értesült, hogy Zhang Zhan már járni sem tud önerőből, de még csak a fejét sem tudja megemelni, annyira legyengült. 

Csak a munkáját végezte riportként, még csak őrizetbe venni sem kellett volna, nemhogy négy évnyi börtönbüntetésre ítélni

– fogalmazott az üggyel kapcsolatban a Riporterek Határok Nélkül.

Zhang mellett még legalább három másik újságírói azért ül börtönben Kínában, mert a koronavírus-járványról tudósított Vuhanból 2020 elején. Tavaly decemberben derült ki, hogy világszerte majdnem 400 újságírót vettek őrizetbe, köztük sokakat amiatt, hogy a járványról tudósítottak

(Via The Guardian)

Rovatok