Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer menekülttel a fedélzetén vesztegel Olaszország partjainál két hajó

2021. november 5., péntek 17:25

Két külföldi civil hajó vár kikötésre Lampedusa és Szicília partjainál, miután Málta megtagadta, hogy nála kössenek ki. A hajókon összesen több mint ezer illegális bevándorló van; a római belügyminisztérium péntek délutánig nem jelölte meg, hol köthetnek ki – közölték az olasz hatóságok pénteken.

Az Ocean Viking fedélzetén – amelyet az SOS Méditerranée nevű francia civil szervezet működtet – 314-en vannak, köztük három csecsemő és további ötven, felnőtt kíséret nélküli kiskorú. A hajó jelenleg Lampedusa közelében várakozik. 

A Sea-Eye 4 nevű hajón – amelyet az SOS Méditerranée németországi alszervezete tart fenn – nyolcszáz ember tartózkodik: több, egymást követő műveletben először négyszáz bevándorlót vettek a fedélzetre, majd további négyszázat egy Málta vizein bajba jutott hajóról. A hajó a szicíliai Ragusa és Gela közötti tengerszakaszon várja, hogy az olasz hatóságok kijelöljék számára a biztonságos kikötőt.

Málta már csütörtökön nemet mondott a hajók befogadására. A szicíliai Palermo polgármestere, Leoluca Orlando, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa bejelentette, hogy kész megnyitni a város kikötőjét a Sea-Eye 4 előtt, miután október utolsó napjaiban már 367-en érkeztek a Geo Barents nevű hajóval, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet használ.

Ezzel egy időben az olasz csizma orránál található Calabria partjainál az utóbbi huszonnégy óra alatt több mint kétszáz bevándorlónak nyújtottak segítséget, miután hajóik bajba jutottak. Közöttük volt az a több mint nyolcvanfős csoport, amelynek tagjait egyenként juttatták partra egy viharban zátonyra futott vitorlásról, amely Törökországból kelt át a tengeren.

Luciana Lamorgese belügyminiszter Európa segítségét sürgette, hangoztatva, hogy Olaszország nem maradhat egyedül a migrációval szemben. A politikus a szolidaritás jegyében az érkezők szétosztását sürgette a tagállamok között.

(via MTI)

Rovatok