Index Vakbarát Hírportál

A Fudan Egyetem tárt karokkal várja a transznemű fiatalokat

2021. november 6., szombat 16:19

Izgalmas hírrel rukkolt elő pénteken több kínai lap, a Shanghai Daily online kiadása és a Globaltimes is. A Fudan Egyetem sanghaji gyermekkórházában létrehozták az első olyan multidiszciplináris klinikát, ahol transznemű kiskorúaknak nyújtanak orvosi és pszichológiai segítséget önmaguk elfogadásában. A klinika abban reménykedik, hogy hídként szolgálhat a transznemű gyermekek és szüleik, orvosaik, illetve a többségi társadalom csoportjai között.

A Global Times úgy tudja, a részleget az után nyitották meg, hogy a gyermekkórházban több transznemű fiatallal is foglalkoztak.

Az intézetben pszichológiai, endokrinológiai, anyagcsere- és urológiai vizsgálatra lehet jelentkezni, illetve szociális munkások is foglalkoznak a betegekkel.

Kínában ez az első klinika, amelyet kifejezetten transzneműek számára hoztak létre.

A különböző kontinenseken egyetemeket működtető, több magyar egyetemmel (Corvinus, Neumann János Egyetem) együttműködő Fudan Budapesten is szeretne kampuszt építeni a csepeli rozsdaövezetben. A beruházás hatalmas felháborodást váltott ki, és kiélezte a feszültséget a beruházást óriási kínai hitelből tervező kormány és a főváros vezetése között, ami miatt küszöbön áll, hogy Karácsony Gergely Budapest nevében lemondjon a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezéséről.

Mint emlékezetes, a magyar kormány nyáron közölte gyermekvédelmi népszavazásának kérdéseit, melyeknek több pontja érinti a transzneműséget. A kérdéseket többen, köztük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megtámadta a Kúrián, az egyik kérdést el is meszelte a testület, ám a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult. Íme a kérdések: 

Rovatok