Index Vakbarát Hírportál

Szlovák szakértők szigorítást kérnek, de a kormány nem lép

2021. november 6., szombat 16:16

Szlovákia egyre növekvő aggodalommal várja a koronavírus negyedik hullámának végkifejletét, pedig az ourworldindata.org november 5-i frissítésű térképe szerint a kórházban ápoltak számát nézve az ország csupán a középmezőnyben található. Lengyelországban, Szerbiában, Bulgáriában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban súlyosabb a helyzet.

A szlovák kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint

átlépte a 2000-et a kórházban ápolt Covid-fertőzöttek száma, közülük 177-en vannak intenzíven, 183-an lélegeztetőgépen.

Egymillió főre vetítve jelenleg négyen halnak meg naponta koronavírus következtében, komoly probléma, hogy a súlyos állapotba kerülő fertőzöttek ötödét nem lehet megmenteni a kórházban.

A szlovákiai Covid-térkép gyakorlatilag bordóban vagy feketében pompázik (ez a másod- vagy harmadfokú járványkészültségi szint), a héten már csak 8 délnyugati járás kapott alacsonyabb szintű, sárga vagy piros besorolást. Emiatt a szlovákiai járványszakértők (hogy ők pontosan kik, a portál nem írja) szigorításokat javasolnak az egészségügyi minisztériumnak.

A többi között azt ajánlják, hogy

Ezek egyelőre csupán javaslatok, kérdés, mit fogad el belőle a szlovák kormány.

A járványszakértők tanácsa viszont felhívta a figyelmet, ha a kormány nem lép fel hatékonyan, akkor hetek alatt megtelnek a kórházi ágyak, és elfogy a covidos betegek kezelésére fenntartott kórházi kapacitás.

A szlovákok a harmadik hullámban világelsők is voltak az egymillió főre vetített Covid-halálozásban, és a február elejétől március közepéig tartó plató idején a 3800-at is átlépte a kórházban ápolt fertőzöttek száma. A kialakult helyzet miatt a szlovák egészségügy az összeomlás szélére került, ezért Igor Matovič miniszterelnök uniós segítséget kért. Ennek nyomán Magyarország lélegeztetőgépeket küldött, Ausztria egészségügyi személyzetet, a lengyelek pedig több száz kórházi ágyat ajánlottak fel intenzív osztályaikon.

A régióban egyébként Ausztria és Szlovénia is szigorításokat vezet be hétfőtől. 

(via Körkép.sk)

(Borítókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Rovatok