Index Vakbarát Hírportál

A BioNTech vezérigazgatója elmondta, meddig hatnak az oltások

2021. november 7., vasárnap 13:17

Az utóbbi hetekben Németországban is egyre többen betegszenek meg a koronavírus-járvány negyedik hullámában. A Bild am Sonntag most megszólaltatta Ugur Sahint, a BioNTech vezérigazgatóját, aki arról is nyilatkozott, meddig hatnak az oltások.

A német lap arról ír, hogy az országban továbbra is az oltatlanok vannak többségben a kórházak intenzív osztályain. A Robert Koch-Institut legutóbbi jelentése szerint az intenzíven fekvő betegek 74 százaléka nem kapott teljes körű védőoltást az utóbbi négy hétben.

Ugur Sahin arra hívja fel a figyelmet, az emlékeztető oltás beadatása hat hónap után javasolt.

A klinikai vizsgálat adatai azt mutatják, hogy az antitestek szintje az oltást követő hetedik, nyolcadik vagy kilencedik hónaptól kezd csökkeni

– fogalmaz az újságnak a BioNTech vezérigazgatója, aki arra buzdítja a lakosságot, főleg az idősebbeket, hogy hat hónap elteltével adassák be az emlékeztető oltást, ellenkező esetben megfertőződhetnek, és tüneteket is produkálhatnak.

Minimum hat hónap volt a jóslat

Pardi Nobert az Indexnek adott interjújában idén februárban a klinikai vizsgálatok 3-as fázisában látott eredményekre hivatkozva azt mondta, úgy tűnik, hogy hat hónapig biztosan megvéd a súlyos betegségtől, a kórházba kerüléstől a vakcina. Ám jelezte, rendkívül fontos kérdés, hogy megjelennek-e olyan mutánsok, ahol csökkenhet a védettség mértéke. Azóta sajnos megjelentek ezek a variánsok.

Az m-RNS-technológiájú vakcina kifejlesztésében vezető szerepet játszó Karikó Katalin, a BioNTech német cég alelnöke még áprilisban kijelentette az Európai Parlament online szemináriumán:

Azt tudjuk, hogy legalább hathónapos védettséget ad a vakcina, azonban még egy évet kell várni arra, mire láthatjuk, hogy mennyi ideig tart ki még a védettség.

A vállalat vezetője végül nem várta ki ezt az évet, és most közölte a 7-9 hónapos adatot.

Magyarországon hétfő óta a napi új fertőzések száma több mint triplájára emelkedett, míg a halottak száma több mint duplájára nőtt.

A kormányzat egyelőre nem rendel el szigorítást a Covid elleni védekezésben, ám a napi új esetszámok és a Covid-halottak emelkedő száma lassan, de biztosan ezt indokolja, a szakemberek mellett már kormánytag is ezt pedzegeti. A harmadik hullám felfutó szakaszában a mostani esetszámok mellett már elrendelte a boltzárat a kormány, most a 60 százalékos átoltottsági szint még segít, ki tudja, meddig?

Rovatok