Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák hadsereg pontosan kidolgozta a tervet az áramszünetekre

2021. november 7., vasárnap 10:35

Az Európában kialakult súlyos energiaválság miatt az osztrák hadsereg részletesen kidolgozott instrukciókat terjeszt a lakosság körében. Ezeket akkor célszerű követni, ha hosszabb időre áramkimaradás lépne fel. A fegyveres erők honlapján közzétett tájékoztatás az interneten kering, egymásnak küldik az Ausztriában élők és dolgozók – tudta meg az Index.

A tájékoztatóban egyebek mellett részletesen leírják, miből mennyit érdemes elraktározni ilyen esetekben.

A legfontosabb: maradj nyugodt. Cselekedj körültekintően és megfontoltan!

− kezdődik a tájékoztató, melyben felhívják a figyelmet, hogy az áramszünet akár egy hétig is tarthat. Ilyenkor több, mindennapossá vált eszköz és infrastruktúra leáll – figyelmeztetnek. Ide tartoznak többek között a benzinkutak, a közlekedési lámpák, a vasúti forgalom, a liftek és felvonók, valamint több tömegközlekedési eszköz is. Emellett nem lesz elérhető a vezetékes telefon, a mobiltelefonok töltését nehezen lehet megoldani, megszűnik az internetelérhetőség, és leállnak az ATM-ek is.

Hozzáteszik, hogy ilyen helyzetben az élelmiszerek, higiéniai cikkek vagy gyógyszerek beszerzése is megnehezül. Esetenként a vízellátással és a szennyvízelvezetéssel is problémák adódhatnak. A háztartásokban a világítás, a hűtőberendezések és a legtöbb fűtési rendszer is érintett.

Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az autóban az üzemanyagtartály mindig legalább félig legyen megtöltve. Emellett arra is kitérnek, hogy ha gyerek vagy kisállat van a családban, akkor még több dologra lehet szükség a háztartásban.

Mint írják, a készletet legalább két hétre kell biztosítani. Az javasolják mindenkinek, hogy végezzenek el egy elsősegélynyújtó tanfolyamot is. Dolgozzanak ki egy tervet, amelyben megadnak egy találkozási pontot, ha a gyerekek nem tartózkodnak otthon. Javasolják továbbá, hogy ne egyedül, hanem a szomszédokkal együtt használjanak bizonyos erőforrásokat.

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni egy áramszünet idején. Az viszont biztos, hogy nem fogunk gyorsan visszatérni a megszokott hétköznapi rutinhoz

− olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a válságot csak közös erővel lehet leküzdeni.

Az osztrák hadsereg egy videót is közzétett, amelyben a fegyveres erők segítségnyújtási misszióban nyújtott szolgáltatásai mellett egyebek között olyan elővigyázatossági és védelmi intézkedéseket mutat be, amelyekre érdemes felkészülniük a magánszemélynek.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy egész Európában súlyos gondokat okozhat egy esetleges energiaválság. Több nyugat-európai országban súlyos áramkimaradásokra és gázellátási problémákra készítik fel a lakosságot. Ausztria mellett Németországban is oktatóvideókkal mutatják be, mi a teendő, ha leáll az energiaellátás.

Rovatok