Index Vakbarát Hírportál

EU-s pénzzel kell támogatni a lengyel határkerítés megépítését Manfred Weber szerint

2021. november 7., vasárnap 13:32

Európai uniós forrásokkal kell támogatni a Belarusz felől érkező illegális migráció feltartóztatását szolgáló lengyelországi határkerítés megépítését Manfred Weber szerint – adta hírül az MTI.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak a belarusz rezsim által az EU felé generált migrációs hullámról azt mondta: támogatja, hogy a közösség külső határának lengyel–belarusz szakaszán tervezett kerítésére az EU pénzt adjon.

Szerinte Recep Tayyip Erdoğan török államfő „zsarolási kísérleteit” csak akkor lehetett megállítani a görög–török EU-s külső határon, ha a határkerítés lényegében megakadályozta az illetéktelen átkelést. Hozzátette: most ugyanez vonatkozik a keleti határra is.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Lengyelország kerítést épít a Belarusszal közös határszakaszra, mivel szerintük a minszki kormány szervezetten küldi a bevándorlókat az unió határára. A lengyel kormány ennek fényében aBelarusszal közös határáraegykét és fél méter magas kerítés megépítéséről döntött.

A kialakult helyzetre az Európai Unió reagált, mivel szerintük Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök embereket használ a támadás eszközeként az EU ellen.

Orbán Viktor néhány napja levelet írt Ursula von Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A magyar miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy az Európai Unió méltányos hozzájárulást vállaljon a határvédelem költségeihez. Magyarország több mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, továbbá az elsők között épített határkerítést, amelyről szerinte az elmúlt évek során bebizonyosodott: hatékony védelmet biztosít az uniós polgárok és az Európai Unió egésze számára – mutatott rá a kormányfő.

Az Európai Bizottság szóvivője később elmondta: Ursula von der Leyen megkapta a magyar kormányfő migrációs témájú levelét, amire hamarosan válaszolnak. Lapértesülés szerint Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelmi kerítésre. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón arról beszélt, hogy az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra.

Rovatok