Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel: Megoldottuk a 2015-ös menekültválságot

2021. november 8., hétfő 17:41

Angela Merkel ügyvezető német kancellár szerint beigazolódott az a 2015-ben tett híres kijelentése, amely szerint Németországnak „sikerül megoldania” („wir schaffen das”) a 2015-ös menekültválságot.

A politikus a Deutsche Wellének beszélt erről egy vasárnap közölt interjúban. Arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült-e 2015-ben megbirkózni a menedékkérők beáramlásával, kijelentette, hogy

igen, megcsináltuk!

Kifejtette, hogy nem minden ment „ideálisan”, és voltak súlyos incidensek is. Példaként említette a 2015/2016-os kölni szilvesztert, amikor nők százait rabolták ki és zaklatták szexuálisan többnyire észak-afrikai származású, menedékkérőként érkező férfiak.

Ugyanakkor a német kancellár azt mondta, hogy szerinte sikerült megbirkózni a menekülthullámmal. A beérkezett emberek körében pedig „csodálatos példáink vannak a sikeres emberi fejlődésre” – emelte ki Angela Merkel, példaként említve a leérettségizett fiatal menedékkérőket.

A kancellár mindeközben felhívta a figyelmet arra, hogy „még nem sikerült leküzdenünk a menekülés okait, és nem sikerült elérnünk, hogy Európa (az Európai Unió) egységes menekültügyi és migrációs rendszerrel rendelkezzen”. Ezért még sok a tennivaló a nemzetközi migráció területén – mondta. 

A kancellári tisztségből tizenhat év – négy ciklus – után távozó politikus arra a kérdésre, hogy melyek voltak a legnagyobb kihívások hivatali ideje alatt, elmondta, hogy „a Szíriából és a környező országokból menekülésre késztető nyomás” és a koronavírus-világjárvány volt a legnagyobb személyes jellegű megpróbáltatás, mert mindkét ügy közvetlenül érintette az embereket, mindkét esetben „emberi sorsok” alakulása volt a tét.

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal, majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elinduló menedékkérők. Abban az évben minden korábbinál több, 890 ezer menedékkérő érkezett. Az újonnan érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken.

A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban.

(via MTI)

Rovatok