Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ tárgyalásokat kezd egy romániai nagykoalíció létrehozására

2021. november 8., hétfő 19:51

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdi a tárgyalásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy, a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott nagykoalíció kialakítására számolt be róla Facebook-oldalán hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. 

A politikus kifejti, hogy a formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg hétfői online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után.

Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani – a parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet –, a Szövetség ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit 

– fogalmazta meg a pártvezető a posztjában.

A PSD országos tanácsa is jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról. Míg a PNL hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt.

Rovatok