Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko tömegével küldi a bevándorlókat a lengyel határra

2021. november 8., hétfő 17:47

Megkezdődött a Belarusz felől érkező bevándorlók nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – számolt be a lengyel határőrség. A belarusz egyenruhások kíséretében a határhoz érkező több száz fős csoportnak ez volt az első kísérlete hétfőn arra, hogy illegálisan behatoljon Lengyelországba.

A bevándorlók ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

A belarusz határra Litvánia is csapatokat vezényel, hogy felkészüljön a bevándorlók esetleges beáramlására – közölte hétfőn a balti ország belügyminisztere. Sajtótájékoztatóján Agnė Bilotaitė hozzátette: a litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Belarusszal határos övezetben. A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hány katonát készülnek kivezényelni, és pontosan hová.

Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes az eseményeket megelőzően arra figyelmeztetett, hogy Belarusz komoly határ menti incidens előidézésére készül. Ezt a politikus azokra a közlésekre és felvételekre hivatkozva állította, amelyek szerint a Kuźnica Bialostocka lengyel határátkelőhely belarusz oldalán gyülekező tömegről szólnak. A lengyel politikus kifejtette, a belarusz hatóságok a határ menti helyzet, a menekültválság fokozatos kiterjesztésére törekednek. Az utóbbi napok fejleményei azt mutatják, hogy

nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal

 – jelentette ki Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban. A külügyminiszter-helyettes ezzel a lengyel–belarusz határon az utóbbi időben történt incidenseket kommentálta, amelyeknek a határ átlépését megkísérlő bevándorlók mellett belarusz egyenruhások is szereplői voltak.

Független belarusz újságírók azon beszámolóival kapcsolatban, amelyek szerint az utóbbi órákban a Kuźnica Bialostocka határátkelő irányában belarusz egyenruhás fegyveresek kíséretében bevándorlók százai menetelnek, Wawrzyk elmondta, a lengyel hatóságok hasonló információk birtokában vannak. Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni – jelentette ki.

A fejleményekkel kapcsolatban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jarosław Kaczyński – akit sokan az ország de facto vezetőjének tartanak – részvételével.

A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta több száz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint harmincezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel–belarusz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségben szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben. A Belarusszal határos uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak bevándorlókat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a belarusz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője tegnap szorgalmazta, hogy uniós pénzzel is támogassák a lengyel határkerítés építését.

Rovatok