Index Vakbarát Hírportál

Börtönkórházba került Miheil Szaakasvili

2021. november 8., hétfő 18:42

Börtönkórházba szállították a grúziai Rusztavi börtönében éhségsztrájkot folytató Miheil Szaakasvili volt elnököt állapotának rosszabbodása miatt – közölte hétfőn az ország igazságügyi minisztériumának különleges büntetés-végrehajtási szolgálata.

A tájékoztatás szerint Rusztaviból a Tbiliszi határában található Gldani börtönkórházába került az október elsején őrizetbe vett politikus, aki ellen jelenleg egyebek között illegális határátlépés vádjával folyik eljárás. Átszállítását egy orvosi tanács javasolta hétfőn az igazságügyi minisztériumnak. Giuli Alaszanija, Szaakasvili édesanyja nem sokkal korábban újságíróknak arról számolt be, hogy fiát a rusztavi börtönből helikopterrel elszállították.

Szombaton mintegy háromezren tüntettek a rusztavi fegyintézet előtt Szaakasvili szabadon engedését követelve. Az ellenzék azt követelte, hogy a politikust helyezzék át egy civil kórházba, máskülönben hétfőre nagyszabású tiltakozó akcióba lépnek.

Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett,

emiatt két hete már újra kellett éleszteni

A grúz politikus kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt az ország államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban hazája vereséggel végződő villámháborút vívott Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot.

Hazájában négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában három év börtönre ítélték, fél évvel később pedig egy másik bűnügyben hat év börtönt kapott. Irakli Garibasvili miniszterelnök leszögezte, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését.

(via MTI)

Rovatok