Index Vakbarát Hírportál

Online órán káromkodott a Babeș–Bolyai Tudományegyetem pszichológiai karának volt dékánja

2021. november 9., kedd 17:52

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és etikai bizottsága elemzi azt az esetet, amelyről egy trágár tanári megnyilvánulásról készült videó nyilvánosságra kerülése után értesült. A videón Szamosközi István professzor, a pszichológia kar korábbi dékánja, a kar alapítója és jelenlegi oktatója látható – írja a Főtér.

Amikor kollégája közölte, hogy a diákok szüneten vannak, a professzor úgy reagált, hogy

De miért vannak szüneten, bazmeg? Tudják, hogy jövök vissza. Isten bassza meg!

Tanártársa válaszára, hogy öt perc szünetet adott a diákoknak, azt mondta:

Bassza meg, mondtam, hogy jövök vissza, erre te elküldöd szünetre! Gyúrja beléjük a faszát.

Az eset nyilvánosságra kerülése után az egyetem közölte:

A szóban forgó helyzetet jelenleg a BBTE vezetősége és a BBTE etikai bizottsága elemzi, és a jelen helyzetnek megfelelő intézkedéseket tesznek annak érdekében is, hogy a jövőre nézve megelőzzük a hasonló helyzeteket, valamint hogy az Etikai és szakmai viselkedési kódexnek és a BBTE Diszkriminációmentességi útmutatójának megfelelő akadémiai magatartást szorgalmazzunk.

Szamosközi István elismerte, hogy hiba volt így beszélni, és elnézést kért érte. Hozzátette ugyanakkor, hogy gyávának tartja a diákokat, mert nem vállalják névvel a panaszaikat.

A közzétett videóra egyébként több százan reagáltak, és meg is osztották. A kommentekben sok egykori és jelenlegi pszichológushallgató is megszólal, jelezve, hogy Szamosközi István viselkedése és beszédstílusa régóta ismert az egyetemen a diákok és a tanárok körében.

Rovatok