Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az Andrej Babiš vezette kormány Csehországban

2021. november 11., csütörtök 10:21 | aznap frissítve

Benyújtotta lemondását az Andrej Babiš által vezetett koalíciós kormány Csehországban. Az erről szóló döntés a kormány kora reggeli ülésén született meg, azóta már a hivatalos lemondólevelet is megküldték Miloš Zeman államfőnek – adta hírül az MTI.

Babiš már korábban közölte, hogy írásban nyújtja be lemondását a prágai Központi Katonai Kórházban október 10. óta kezelt államfőnek. Zeman korábban az új kabinet hivatalba lépéséig ügyvezetői kormányzással bízta meg az ANO pártelnöke által vezetett kormányt.

Miloš Zeman államfő elfogadta Babiš kormányának lemondását, s egyben ügyvezetéssel bízta meg azt az új kormány megalakulásáig – közölte délután az elnöki iroda.

A kormány lemondásához az októberi választások eredménye alapján megalakult új képviselőház hivatalos megalakulása és elnökségének megválasztása nyitotta meg az utat. A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották meg.

Az októberi csehországi képviselői választást a jobboldali hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte a szavazatok 27,8 százalékát begyűjtve. Második helyen zárt az addigi kormányzó ANO a voksok 27,1 százalékával. A választási körzetek 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján még úgy tűnt, hogy az Andrej Babiš által vezetett párt győzhet.

A Spolu koalíció a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek - 15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki az államfőtől kedden már megbízást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra. Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Fiala csütörtökön azt is elmondta újságíróknak, hogy várhatóan már a jövő héten találkozik a kórházban Miloš Zemannal, és ismerteti vele az új kormány megalakítása körüli részleteket. Zeman állapota a szerdai orvosi jelentések szerint javult, ezért hétfőn az intenzív osztályról áthelyezik a hosszabb kórházi kezelést igénylő betegek osztályára, ahol az elnök már látogatókat is fogadhat. Hétfőn az új ötpárti kormánykoalíciót alkotó pártok elnökei aláírták a koalíciós szerződést.  A hivatalba lépő koalíciónak összesen 108 mandátuma van.

Rovatok