Index Vakbarát Hírportál

Elutasította a volt grúz elnök kérését a strasbourgi bíróság

2021. november 11., csütörtök 07:42

Elutasította Miheil Szaakasvili volt grúz elnök kérését az Emberi Jogok Európai Bírósága. A politikus azt akarta elérni, hogy a börtönkörházból egy polgári magánklinikára szállítsák, a bíróság ugyanakkor felszólította, hogy vessen véget az éhségsztrájknak – közölte a Facebook-oldalán Rati Bregadze grúz igazságügyi miniszter.

Bregadze szerint a strasbourgi bíróság szerdán értesítette arról a kormányt, hogy Szaakasvili aznap fordult ilyen kéréssel a bírósághoz, átszállítási kérelmét azzal indokolva, hogy nem tudják kellőképpen szavatolni a biztonságát és megőrizni az  egészségét a börtönkórházban.

A strasbourgi bíróság viszont nem méltányolta a kérést, és felszólította a kérelmezőt: vessen véget az éhségsztrájknak, az igazságügyi minisztériumot egyúttal arra kérve, hogy november 24-ig tájékoztassa a volt elnök egészségi állapotáról – számolt be az MTI.

Korábban mintegy háromezeren követelték a volt grúz elnök szabadon engedését. Szaakasvilit ugyanis még október 1-jén vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt.

A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és az őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Grúzia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot.

Rovatok