Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a Moderna vezetője, bezuhantak a részvények

2021. november 11., csütörtök 18:14

Csütörtökön jelentősen csökkent a Moderna részvényeinek értéke, elsősorban amiatt, hogy több esetben szívizomgyulladást észleltek a vakcinával történő oltás után.

A cég részvényei már egy héttel ezelőtt is jelentősen visszaestek, aminek több oka volt. Egyrészt bejelentették, hogy a Modernának a jövő évben várhatóan kevesebb nyeresége lesz, mint amire előzetesen számítottak; ezenkívül a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerének sikerei befolyásolhatták még negatívan a Moderna-részvények árát, valamint az, hogy kiderült: az amerikai gyógyszerfelügyelet a vártnál hosszabb ideig fogja vizsgálni a Moderna-vakcina gyermekeknél való vészhelyzeti alkalmazását. 

Ma ismét jelentősen zuhantak a részvények, de ennek már egészen más jellegű oka volt. Paul Burton, a Moderna egyik vezetője ugyanis elismerte, hogy 

a Moderna-vakcinával történő oltás után jóval gyakrabban jelentkezik szívizomgyulladás a fiataloknál, mint a Pfizer-oltás esetén.

A szakértő mindezt franciaországi vizsgálati adatok alapján mondta. Ezek szerint

a 12 és 29 év közti férfiaknál minden százezer, Modernával beoltott emberre 13,3 szívizomgyulladásos eset jutott átlagosan.

Ezzel szemben a Pfizer-vakcinánál átlagosan mindössze 2,7 esetet mértek százezer főre vetítve. Burton mindeközben arról is beszélt, hogy az amerikai járványügy (CDC) adatai szerint a Moderna-oltás nagyobb védelmet biztosít a Pfizernél, és ritkábban fertőződnek meg azok, akik ezt a vakcinát kapják.

A Moderna-vakcinánál ugyanis százezer beoltott közül átlagosan 86-an kapták el a fertőzést, míg a Pfizernél ugyanez az érték 135 volt. A szakértő ennek alapján azzal érvelt, hogy az oltás előnyei jóval nagyobbak, mint a szívizomgyulladás által jelentett, ritkán jelentkező kockázat. 

Ez utóbbi érvelésnek a hatása azonban a jelek szerint kisebb volt, mint a szívizomgyulladásokról szóló részé, ugyanis a bejelentés után lefelé indultak a Moderna részvényei. Amerikai keleti parti idő szerint 9 óra 40 perckor még 230,79 dollár volt a Moderna-részvények értéke, 

ez azonban mindössze fél óra lefolyása alatt hét dollárral csökkent.

Azóta többé-kevésbé stagnál a részvények értéke.

A szívizomgyulladásos esetek miatt az utóbbi napokban egyébként Németországban és Franciaországban is döntöttek arról, hogy a harminc év alattiakat már kizárólag Pfizerrel oltják

(via CNBCBarron’s)

(Borítókép: Moch Farabi Wardana / Pacific Press / LightRocket / Getty Images)

Rovatok