Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka már a gázszállítás leállításával is fenyeget

2021. november 11., csütörtök 13:44

Kezd nagyon eldurvulni a helyzet a lengyel–belorusz határon, ahol több ezer menekült próbál meg kétségbeesetten bejutni Lengyelországba. A határőrséget mintegy tizenötezer katonával erősítették meg, hogy megakadályozzák a szögesdrót kerítés szétbontását; az éjjel majdnem összecsapássá fajult egy betörési kísérlet. A lengyel kormányfő szerint a migránsválságot Moszkvában tervelték ki, csak a belaruszok hajtják végre.

Kísértetiesen hasonló jelenetek zajlanak a lengyel–belorusz határon ahhoz, amilyeneket 2015-ben a magyar–szerb határnál láthattunk. A különbség annyi, hogy akkor a hőségtől szenvedtek a belépésre várók, most viszont fagyveszély fenyegeti őket. A lengyel határvédelem megerősítésére újabb tizenötezer katonát vezényeltek a térségbe, az ideiglenesen kihúzott szögesdrót kerítés felett helikopterek járőröznek, hogy megakadályozzák a több száz áttörési kísérletet.

A több ezer menekült, akik főként Ázsiából és a Közel-Keletről érkezett, komoly geopolitikai vita középpontjának főszereplője lett. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO azzal vádolja a belorusz vezetőt, Alekszander Lukasenkát, hogy az egyre romló emberi jogi helyzet miatt hozott nyugati szankciók bosszújaként teremtett szándékosan menekültválságot az unió keleti határán, hogy így próbálja meg destabilizálni az európai tömböt. A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, akiket a belorusz hatóságok szándékosan engedtek be és tömegével szállítanak az uniós határokhoz.

Lukasenka természetesen tagadja az ellene felhozottakat, és még ő vádolja a Nyugatot azzal, hogy megalázó módon bánik a menekültekkel

Ostromolják a lengyel határt a menekültek

Az éjjel egyébként újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel–fehérorosz határon – közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval. Grodecki egy százötven fős csoportról beszélt. A lengyel határőrség szóvivője, Ewelina Szczepańska később a PAP hírügynökségnek elmondta: az eset Białowieża település közelében történt, a menekültek fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a határőröket. A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzet rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök elvittek az erdőbe.

A lengyel határőrség beszámolója szerint előző nap hatszáz áttörési kísérletet állítottak meg a határ mentén, három nagyobb egység próbált meg illegálisan bejutni lengyel területre, és mindegyik csoport több mint száz főből állt. Kilenc embert őrizetbe vettek, és negyvennyolcat azonnal visszaküldtek belorusz területre. A lengyel védelmi miniszter egy rádióinterjúban elmondta, hogy Kuźnicánál, a két ország közötti határátkelőnél gyűlt össze jelentős számú menekült. A határátkelőt ugyan lezárták, de a belorusz határőrök az átkelő felé terelik az embereket.

Nemcsak az átkelőt, hanem az egész körzetet lezárták a lengyel katonák,

és csak személyi igazolványuk felmutatása után engedik be a helyieket. Bár nőtt a lengyel fegyveres jelenlét a térségben, lengyel emberi jogi csoportok nem kaptak az utóbbi napokban érdemi segélykérést a menekültektől, hogy atrocitás érte volna őket. Lengyel egészségügyi önkéntesek is próbálnak segíteni, akik egy átmeneti tábori kórházat is felállítottak, hogy ott ápolják a menekülteket. Egyikük azt mondta:

Hónapokkal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy Európa közepén, a XXI. században emberek az erdőben élelem és fedél nélkül próbálnak hónapokon át sikertelenül segítséghez jutni.

A civilek mintegy négyezerre teszik a határnál lévő menekültek számát. A lengyel határőrség szóvivője arról beszélt, hogy előző este a belorusz oldalon meleg étel- és innivalót osztottak az embereknek, ami eddig nem volt jellemző. A belorusz határőrök gyakran a földbe lőnek, hogy így szorítsák a menekülteket egyre közelebb a határvonalhoz. 

Nagypolitikai játszma része a menekültügy

Ahogy egyre jobban bonyolódik a határhelyzet, Brüsszel egyre inkább hajlik arra, hogy további szankciókat rendeljen el Minszkkel szemben, ebben Varsó teljes mellszélességgel támogatjaUrsula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy jövő héten terjesztik ki a szankciókat. Az uniós közleményekben egyszerűen csak gengszterrezsimnek aposztrofálják Belaruszt.

A TASZSZ orosz hírügynökség ennek kapcsán idézte Lukasenka csütörtöki nyilatkozatát, aki azzal fenyegetőzött, hogy 

ha újabb európai szankciók lépnek életbe Belarusszal szemben, azonnal leállítják a Jamal–Europe-vezetéken át Nyugat-Szibériából Lengyelországnak szállított földgázt.

Margaritisz Szhínasz, az Európai Bizottság migrációért felelős alelnöke a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, akik most a lengyel határon vannak, azok nem egyszerű menekültek, akik háború vagy diktatúra elől keresnek menedéket Európában. Ezeket az embereket Minszkbe repítették, ott buszokba pakolták, és a belorusz rendőrség kísérete mellett a határra szállították őket, hogy átlökdössék valamennyiüket Európába.

Ez nem szokványos menekültügyi mozgás, ez egy hibrid támadás

– tette hozzá a biztos. A lengyel kormányfő a varsói parlamentben mondott beszédében azzal vádolta kedden Moszkvát, hogy ő áll a szándékosan gerjesztett határválság mögött, és az orosz elképzeléseket a belorusz szervek hajtják végre. Mateusz Morawiecki azt mondta:

Lengyelország keleti határát támadás érte. Egy könyörtelen diktátor akar bosszút állni a lengyeleken és Európán, amiért az emberi jogok semmibevétele miatt szankciókkal sújtották. De nagyon jól tudjuk, hogy ezt az egészet Moszkvából irányítják.

Minszk elhárította a vádakat, és azt ígérte, hogy közös választ adnak az oroszokkal a támadásokra. Szerdán már orosz bombázók gyakorlatoztak Belarusz légterében. Az orosz védelmi tárca szerint a két ország földi célpontok kiiktatását gyakorolta, amihez két nagy hatótávolságú TU–22 bombázót is bevetettek. 

 (Borítókép: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP)

Rovatok