Index Vakbarát Hírportál

Antony Blinken: Ismerjük Moszkva játékszabályait

2021. november 11., csütörtök 07:52

Az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna biztonsága és területi integritása mellett, és ez nem is fog változni − jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután Washingtonban tárgyalt ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A külügyminiszter hozzátette: az Egyesült Államok erős aggodalommal kíséri az orosz−ukrán határon kialakult helyzetet.

Aggodalomra adnak okot az Ukrajna közelében zajló szokatlan orosz katonai tevékenységről szóló jelentések. Nem vagyunk tisztában Moszkva szándékaival, de ismerjük a játékszabályaikat. Ha vannak provokációk, azok Oroszország felől érkeznek

− idézte az MTI Antony Blinkent, aki szerint Moszkva szándékos provokációi ürügyként szolgálhatnak egy katonai beavatkozásra.

Az ukrán védelmi minisztérium múlt szerdai tájékoztatása szerint mintegy kilencvenezer orosz katona állomásozik nem messze az orosz−ukrán határtól, valamint a kelet-ukrajnai területen. A tárca állítása szerint az egyik oroszországi hadgyakorlat után a 41-es orosz hadsereg egységei az ukrán határtól 260 kilométerre északra fekvő Jelnyában maradtak.

Dmitro Kuleba szerint az orosz agresszió elleni fellépés a kulcsa, hogy Ukrajna erős maradjon, és szövetségesei határozottan kiálljanak mellette.

Ami most Európában zajlik, az egy sok elemből álló, nagyon bonyolult dolog. Ebben a bonyolult játékban ébernek kell maradnunk, kitartónak kell lennünk

− mondta az ukrán külügyminiszter. Ezzel összefüggésben hívta fel figyelmet a kibertámadásokra, a demokráciák destabilizálását célzó félretájékoztatásra, a migránsok felhasználására a nyugtalanság szítására, illetve a katonai csapatmozgásokra.

Blinken és Kuleba a tárgyalások után kétoldalú stratégiai partnerségről szóló megállapodás írt alá. A dokumentumban az Egyesült Államok ígéretet tett, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a fegyveres agresszió, a gazdasági és energetikai zavarok, valamint Oroszország rosszindulatú kibertevékenysége elleni küzdelemben, beleértve az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartását és más intézkedések alkalmazását. A megállapodás szerint Washington továbbra is elkötelezett amellett, hogy segítse az ukrán katonák kiképzését, támogassa Kijev törekvéseit a NATO-tagság megszerzésére.

Az ukrán külügyminiszter szerint országa számára jól jön minden lehetséges védelmi együttműködés, amely erősíti a katonai képességeit, beleértve a hírszerzési adatok megosztását vagy a légvédelmi rendszerek telepítését.

Olyan helyzetben vagyunk, amikor nem engedhetjük meg, hogy időt veszítsünk, és alig várjuk, hogy az Egyesült Államokkal együtt dolgozhassunk ezen a területen

− fogalmazott Dmitro Kuleba.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a nemzetközi média műholdfelvételekre hivatkozva azt állítja, hogy − a márciusihoz hasonló − nagy létszámú csapatösszevonások figyelhetők meg Ukrajna keleti és déli határainál. A sajtóhíreket azonban a kijevi és a moszkvai vezetés is dezinformációnak nevezte. A csapatmozgásokkal kapcsolatban az Index egy ukrán katonai szakértőt is megkérdezett a kialakult helyzetről. Elmondása szerint Oroszország az év eleje óta gyors katonai manővereket és átmozgatásokat gyakorol, a megnövekedett katonai jelenlét a körzetben pedig nem eseti jellegű, hanem lényegében folyamatossá vált.

Rovatok