Index Vakbarát Hírportál

Egészen egyedi módon növelik az osztrákok az oltási kedvet

2021. november 12., péntek 05:52

Ausztria sajátos módját választotta az oltási hajlandóság növelésére: a férfiak számára egy bécsi bordélyba adnak kupont. Ennek kapcsán összeszedtük, hogy a világon hol és milyen furcsa módszerekkel igyekeztek ösztönözni eddig az oltakozást.

Az osztrák kormány hétfőtől ismét szigorításokat jelentett be az oltatlanok számára. Ennek értelmében csak beoltottak vagy gyógyultak mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze. Az úgynevezett 2G szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszt-eredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elég lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása.

Egy bécsi bordély, a Funpalace hétfő óta 40 eurós kupont ad azoknak a 18 éven felülieknek, akik beoltatják magukat a náluk felállított oltóponton.

A tulajdonos szerint ezzel a lépéssel a kormánynak szeretnének segítséget nyújtani. Peter Laskaris elmondta:

Nagyon sok menekülthátterű férfi vendégünkről tudom, hogy ellenzi az oltást, vagy nem tudja egészen pontosan, hogy hol kaphatja meg a védőoltást.

És mivel ők teszik ki a bordély kuncsaftkörének jelentős részét, ezért döntöttek úgy, hogy oltópontot fognak működtetni. Már az első napon 149 ember oltatta be magát – vélhetően valamennyien férfiak –, és nem meglepő módon mindenki elfogadta a kupont. A járvány alatt a műintézet vendégkörének 30-40 százalékát vesztette el. A tulajdonosok most azt mondják, hogy döntésükkel mindenki jól jár, hiszen több lesz így a beoltott ember, és ez jótékony hatással lehet a vállalkozásukra is.

Persze nem csak Ausztriában találkozhatunk az ösztönzés fura eszközével. A járvány utóbbi egy évében a világ különböző pontjain meghökkentőbbnél meghökkentőbb módon sarkallták az embereket a vakcinák felvételére.

Romániában étkezési utalványokkal igyekeznek oltásra bírni az embereket. Az öt darab, egyenként 20 lejes (alig másfél ezer forintnyi) étkezési utalványra azok jogosultak, akik augusztus 31. után kapták meg bármelyik vakcina második, vagy az egydózisú Johnson & Johnson oltás egyetlen adagját.

Tavasszal Szerbiában minden 16 év feletti beoltott 3000 dináros (9000 forintos) állami támogatást kapott, amelynek kifizetését május végéig ígérte Aleksandar Vučić államfő.

Indonéziában csirkét, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken tehenet sorsolnak tombolán

Még júniusban számolt be a CNN arról, hogy Indonéziában 500 csirkét osztanak szét azok közt, akik beoltatják magukat. A programot Nyugat-Jáva tartományban indították a 44 év felettieknek. A kezdeményezésre azért volt szükség, mert nagyon kevés idős indonéz akarta felvenni az oltást, ám az ösztönzők hatására megugrott a vakcináért jelentkezők száma. 

A Fülöp-szigeteken és Thaiföldön kissé emelték a tétet, és rálicitáltak az indonézekre, mert ezekben az országokban a helyiek tehenet kaphattak az oltásért cserébe. Thaiföld egyik kerületében tombolán sorsolták ki azokat a beoltottakat, akik megnyerték a 27 jószág valamelyikét. 

Ez a legnagyszerűbb ajándék, amelyet valaha kaptam

– mondta az egyik győztes, a 65 éves Inkham Thongkham. A program révén összesen 1400 ember regisztrált az oltásra.

Hasonló akcióval készültek a Fülöp-szigeteken is, de ott csak azt vállalták, hogy havonta egy tehenet sorsolnak ki egy körzetben. 

Hongkongban lakás és fizetett szabadság jár

Hongkongban egy több mint egymillió dollárt (289 millió forintot) érő lakást fognak kisorsolni azok között, akik beoltatják magukat. Továbbá több helyi cég is jelezte, hogy fizetett szabadságot adnak azoknak a dolgozóknak, akik vállalják az oltást. 

Tavasszal Mongóliában az oltottak aránya népességarányosan meghaladta a magyarországi szintet. Ez részben annak is köszönhető volt, hogy a belső-ázsiai államban 50 ezer mongol tugrikot, azaz nagyjából 5200 forintnyi összeget kapott, aki a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát felvette. 

Az Egyesült Államokban pénzzel is csábítanak oltásra

Még május végén a Fehér Ház megállapodott a legnagyobb randioldalakkal, a Tinderrel, a Bumble-lal, a Hinge-dzsel, a Matchcsel, az OkCupiddal, a BLK-val, a Chispával, a Plenty of Fishsel és a Badooval is egy promóciós akcióban, amely lényegében az oltást népszerűsítő app támogatásáról szólt. A Tinderen az, aki az oltási státuszát népszerűsítő matricát adott a profiljához, egy ingyenes super like-ot kapott. 

Mivel már tavasszal csökkent az oltási kedv az USA-ban, a különböző államokban eltérő módszerekkel próbálkoztak. Ohio kormányzója azt ígérte, hogy öten fejenként 1 millió dollárt (mintegy 300 millió forintot) kapnak, ha egy sorsoláson beoltatják magukat.

Az amerikai viszonylatban is tekintélyes díjakat a szövetségi koronavírus-segélyalapokból finanszírozzák majd – idézte  a republikánus Mike DeWine kormányzó televíziós beszédét a The New York Times. 

Az ohiói eset nem volt egyedülálló az Államokban. Jim Justice nyugat-virginiai republikánus kormányzó már áprilisban belengette, hogy az állam 100 dolláros takarékkötvényt ad azoknak a 16 és 35 év közötti fiataloknak, akik beadatják maguknak a Covid-oltást.

New Jersey „injekciót és sört” kínált azoknak, akik májusban megkapták az első dózist, és ellátogattak az ügyet felkaroló sörfőzdékbe. Detroit városa 50 dolláros feltöltött bankkártyákat adott mindenkinek, aki elvitt egy be nem oltott lakost egy oltóközpontba. Maryland az állami alkalmazottaknak az oltás ösztönzésére 100 dollárt ajánlott fel.

Hollandiában is találtak szokatlan eszközt, mert néhány ponton hering is járt az oltás mellé. 

Kínában pedig főzőolajból, tejből és étkezési utalványból álló csomagot osztogattak több nagyváros oltópontjain.

(Borítókép:  Egy férfi megkapja a második oltását egy oltóközpontban 2021. november 8-án Innsbruckban, Ausztriában. Fotó:  Jan Hetfleisch / Getty Images)

Rovatok