Index Vakbarát Hírportál

Kuleba: Oroszország támadásra készül

2021. november 12., péntek 11:57

Az orosz katonai csapatok Ukrajna határán koncentrálódnak, ez azt jelentheti, hogy Oroszország támadásra készül − mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC Newsnak, miután találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Senkit nem akarunk megijeszteni, de ébernek kell maradnunk. Rendkívül aggódunk, de aki hét évig Oroszország mellett él egy fegyveres konfliktusban, megtanul aggódni

− mondta Dmitro Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter ezzel ellentmond a kijevi vezetés korábbi állításának, amellyel tagadták a nemzetközi híreket. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője, Alekszij Danilov dezinformációnak nevezte, hogy orosz csapatok gyülekeznének Ukrajna keleti és déli határainál.

Az egész társadalom szándékos félretájékoztatása folyik. Maradjunk annyiban, hogy amit ott írnak, nem igaz. Ma ez nem igaz. Minden folyamatot figyelünk, ez dezinformáció, és nem világos számunkra, miért teszik ezt

− mondta a védelmi tanács vezetője.

A Bloomberg értesülései szerint az amerikai kormány nem nyilvános megbeszélést folytatott több európai szövetségesével az Ukrajna elleni támadás lehetőségéről.

A kialakult helyzet miatt az Egyesült Államok vezetése Moszkvába küldte a CIA igazgatóját, hogy így nyomatékosítsa: figyelemmel kíséri az orosz csapatmozgásokat az ukrán határ közelében. A Fekete-tengernél eközben a NATO hadgyakorlatot tart, amit a Kreml fenyegetésnek tekint. Oroszország kijelentette, ha bármilyen provokációt érzékel a területen, azonnal lépni fog.

Az Index a kialakult helyzettel kapcsolatban egy ukrán katonai szakértőt is megkeresett. Véleménye szerint Oroszország év eleje óta folyamatosan hajt végre gyors katonai manővereket és átmozgatásokat, a megnövekedett katonai jelenlét a körzetben pedig nem eseti jellegű, lényegében folyamatossá vált. A kijevi vezetés által közzétett adatok szerint kilencvenezer orosz katona tartózkodhat a határ közelében.

Rovatok