Index Vakbarát Hírportál

A brit fiatalok háromnegyede ma az EU-tagságra voksolna

2021. november 13., szombat 16:12

Nem túl népszerű a Brexit a brit fiatalok körében, egy friss felmérés szerint több mint háromnegyedük támogatná az újracsatlakozást az Európai Unióba.

A londoni Savanta Communicate Research Ltd pénteken közzétett felmérésének eredménye szerint ráadásul a lakosság egészét tekintve is többségben vannak azok, akik újracsatlakoznának: 53 százalék pártolná ezt, és csak 47 százalék ellenezné. A fiatalok körében egészen pontosan 77 százalék bizonyult EU-pártinak.

Egy másik kérdésből az is kiderült, hogy azok közül a válaszadók közül, akik a 2016. évi sorsdöntő népszavazáson nem voksoltak, 82 százalék szavazna ma az EU mellett.

Ez különösen annak fényében lényeges, hogy az ominózus Brexit-népszavazáson 51,89 százalékkal nyertek a kilépéspártiak a 48,11 százaléknyi maradáspárti szavazat ellenében, vagyis mindössze 3,78 százalék volt a különbség. Ehhez képest némileg meglepő, hogy minden öt megkérdezettből csak ketten támogatnák, hogy tartsanak új népszavazást az ügyben. A fiatalok azonban itt is eltökéltebbek, 49 százalékuk tartana új referendumot. 

Az Euractiv Chris Hopkinst, a Savanta politikai kutatási igazgatóját idézte, aki szerint a felmérés eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a brit társadalom még most is körülbelül ugyanannyira megosztott, mint öt évvel ezelőtt, csak épp a „másik oldalra” helyeződött át a hangsúly.

(via Infostart)

Rovatok