Index Vakbarát Hírportál

Már harmadszor választ idén Bulgária

2021. november 14., vasárnap 15:01

Bojko Boriszov pártja nyerheti a vasárnapi választásokat, a kormányalakítás azonban továbbra is nagyon messze van. Mindeközben Kiril Petkov hasonló retorikával próbálja növelni népszerűségét, mint itthon Márki-Zay Péter.

Vasárnap ismét előrehozott választásokat tartanak Bulgáriában, ahol ezúttal a parlamentre és a köztársasági elnökre is voksolhatnak. Utóbbi jelentősége alapvetően szimbolikus, ugyan az elnök vétózhat, és kinevezhet néhány magas rangú tisztségviselőt, azonban a tényleges hatalom és a végső döntés általában a parlament kezében van.

Bulgáriában idén ez már a harmadik előrehozott választás, arról pedig korábban az Index is beszámolt, hogy a bolgár belpolitika töredezettsége miatt már április óta

nincsen olyan lehetséges koalíciós struktúra, amely többséget eredményezne a törvényhozásban.

A belpolitikai válság akkor kezdődött, amikor 2020 júliusában az ügyészi hivatal razziát tartott az elnöki hivatalban, aminek eredményeképpen kormányellenes tüntetéssorozat robbant ki. Szlavi Vasziljev politikai elemző és volt elnöki tanácsadó szerint ugyanakkor ez az esemény csak megerősítette az elnöki intézményt.

Az elnökválasztás előtt a jelenlegi elnök, Rumen Radev előnye a közvélemény-kutatások szerint 20 százalékpont, ami azt jelenti, hogy Radev minden bizonnyal megnyeri a választást, de nem egy fordulóban. Második fordulós ellenfele november 21-én Anasztaz Gerdzsikov, a Szófiai Egyetem rektora lehet, akit a bolgár politika erős embere, Bojko Boriszov és pártja támogat.

Az áprilisi parlamenti választások az előbb említett Boriszovot eltávolították a hatalomból. Ennek ellenére azóta sem sikerült kormányt alakítani, amely betölthetné az egykori testőr és tűzoltó által hagyott űrt. A második, júliusi választás sem jelentett előrelépést az áprilisihoz képest.

Itt kerül a képbe Kiril Petkov, akinek a politikája abszolút beleillik azokba a közép-kelet-európai folyamatokba,

amelyeket Márki-Zay Péter győzelme kapcsán az Index is külön cikkben tárgyalt. Petkov azzal tudta kiépíteni szavazói bázisát, hogy ügyvivő gazdasági minisztersége alatt korrupcióellenes harcot hirdetett.

Májusban például nyilvánosságra hozta, hogy a Bolgár Fejlesztési Bank, amely a kis- és középvállalkozásoknak nyújt kölcsönöket, közel egymilliárd levát (körülbelül 188 milliárd forintot) osztott ki mindössze nyolc vállalatnak.

Ez csak egy volt a sok leleplezés közül, amely Petkovot az ország egyik legnépszerűbb politikusává tette Aszen Vasziljev pénzügyminiszterrel együtt.

Mindketten az amerikai Harvard Egyetemen szerezték diplomájukat,

és szeptemberben bejelentették pártjuk megalapítását, amelynek neve Folytatjuk a változást. Petkov külföldi tanulmányok és munka után 2007-ben tért vissza Bulgáriába.

A vasárnapi választásokat viszont nagy valószínűséggel Boriszov Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártja fogja megnyerni, de 24 százalékos támogatottsággal képtelenek lesznek a kormányalakításra. A második helyért Petkovék és a szocialisták között alakulhat ki nagy verseny, ugyanis mindketten 16 százalék körül állnak a közvélemény-kutatásokon.

Az Alpha Research kutatásai szerint Petkov pártja a Vannak Ilyen Emberek szavazóinak 40 százalékát, a Demokratikus Bulgária szavazóinak 17-20 százalékát, valamint az Egyenesedj fel, Bulgária szavazóinak több mint a felét tudta átcsábítani. A Folytatjuk a változást kampányszlogenje az lett, hogy szélsőbaloldali célokat érnek el szélsőjobboldali eszközökkel. Erre példa, hogy a korrupt módon allokált forrásokat újraosztanák úgy, hogy az az oktatás és az egészségügy reformjához járuljon hozzá.

Ugyanakkor a bolgár Alkotmánybíróság pár héttel a választások előtt

alkotmányellenesnek minősítette PETKOV GAZDASÁGI MINISZTERSÉGét, hiszen a politikus akkor még bolgár–kanadai kettős állampolgársággal rendelkezett.

A bolgár jog szerint pedig kettős állampolgársággal senki sem lehet miniszter az országban.

Az álmom az, hogy egy olyan esettanulmányt olvassak az elkövetkező 10 évben, amely nem az ázsiai kistigrisekről vagy az ír tigrisről, hanem a bolgár oroszlánról szól

– nyilatkozta Petkov. Ez a kijelentés rendkívül túlzónak is idealistának tűnhet, Boriana Dimitrova elemző szerint pedig a kulcskérdés az lesz, hogy Petkov fogja átformálni a bolgár politikát, vagy Petkovot formálja át a bolgár politika.

Mindeközben Bulgária egy nem mindennapi árengedményt kapott a Gazpromtól novemberben, így az állami Bulgargaz vállalat becslésével ellentétben a gáz ára csökkent az országban: kevesebb mint fele az európai átlagárnak.

(Borítókép: Választási plakátokat ragasztanak Haskovóban 2021. november 11-én. Fotó: Stoyan Nenov / Reuters)

Rovatok