Index Vakbarát Hírportál

Sorozatlövések hallatszanak a lengyel–belarusz határon

2021. november 15., hétfő 15:46

Masszív puskaropogás hallható azon a videón, amelyet a lengyel védelmi minisztérium tett közzé Twitteren. A hvg.hu által észrevett bejegyzés szerint valószínűleg vaktöltényes provokáció történt.

A kuźnicai lengyel határátkelőhöz bevándorlók tömege érkezik, ahol szögesdrót és a lengyel határőrség igyekszik elállni az utat. A határállomást helikopterekkel és drónokkal figyelik a magasból. A lengyel védelmi minisztérium beszámolója szerint az ideiglenes sátortábor kiürült, a belarusz egyenruhások a határállomáshoz kísérték a tömeget.

Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője szerint a belarusz katonák vélhetően a határ áttörésére fogják provokálni az embereket. 

Hanna Liubakowa belarusz újságíró Twitter-videobejegyzése szerint a lengyel hatóságok orosz nyelvű hangosbeszélőn figyelmeztetnek:

Semmi nem igazolhatja nők és gyermekek szenvedését! Engedjétek szabadon őket! Szomszédok! Belaruszok! Kérjük, térjetek magatokhoz!

 – szól az üzenet a határ másik oldalának címezve.

Eközben a BelTa belarusz állami hírügynökség némileg cinikus módon a lengyel hatóságok aránytalan fellépését igyekszik hangsúlyozni az állításuk szerint békés jövevényekkel szemben.

Ezeknek az embereknek nincs fegyverük. Ezek menekültek! Békés emberek. Vízágyút, állig felfegyverzett katonákat, szögesdrótot vetnek be ellenük

 – írták a Telegramon közzétett képes bejegyzésükben.

A poszt láttán néhány embernek a közösségi médiában déjà vu érzése támadt, és a BelTa által mellékelt képeket kicserélte a tavaly augusztusi, igen jó eséllyel elcsalt belarusz elnökválasztás után kibontakozott tüntetéshullámon tapasztalt hatósági megtorlásokról készült fotókra.

Rovatok