Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára fizetniük kell a nem EU-s állampolgároknak az uniós belépésért

2021. november 15., hétfő 20:19 | aznap frissítve

Az Európai Unió területére utazó nem uniós állampolgárok, így az amerikaiak, a britek és az ausztrálok 2022-től már nem utazhatnak be ingyen a schengeni övezetbe.

Jelenleg számos, a szabad mozgást biztosító övezeten kívülre eső ország állampolgárai vízummentesen beléphetnek az unióba, és 90 napot tölthetnek el ott, 180 napos szünetekkel.

Jövőre azonban változik a helyzet, az unió ugyanis adminisztrációs díjat vezet be velük szemben.

Így már a világ legerősebb úti okmányának tartott amerikai útlevél birtokosai is a zsebükbe nyúlhatnak. 

Igaz, nem kell olyan mélyen. Az uniós rendelkezés értelmében a nem EU-s polgároknak a belépéshez ki kell tölteni egy kérelmet, amelynek elbírálási díja 7 euró, jelenlegi árfolyamon 2500 forint. 

Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszernek (ETIAS) – amelynek ötlete még 2018-ban született meg – a célja: megerősíteni az EU külső határának ellenőrzését és polgáraink védelmét, lehetővé tenni a biztonsági fenyegetést jelentő személyek azonosítását még azt megelőzően, hogy elérnék az Európai Uniót. 

Bár első olvasatra nagyon szigorúnak hangzik, de elsősorban azokra vonatkozik, akiknek nincs állandó tartózkodási engedélyük az unióban, vagy nem kell vízumot igényelniük a beutazáshoz. Tehát turisták, idénymunkások és látogatók készíthetik elő a 7 eurót. Már ha betöltötték a 18 életévüket, és még nem haladták meg a 70-et. 

Az ETIAS amúgy 2022 vége előtt áll fel, nem januártól lép életbe, meg hát egyébként sem érdemes utazgatni a negyedik hullám alatt. 

(Euronews)

Rovatok