Index Vakbarát Hírportál

Jaroslaw Kaczynski: Nem lesz fegyveres összecsapás a belorusz határon

2021. november 16., kedd 13:52

A lengyel kormányfő-helyettes szerint hibrid háború folyik a lengyel-belorusz határon. Az éjjel a menekültek megint megpróbáltak áttörni, egy lengyel határőr megsérült.

A lengyel–belarusz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg „inkább nem várható” – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke egy rádióinterjúban.

A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron

– válaszolt a belarusz határon kialakult helyzet kapcsán feltett kérdésre a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közszolgálati rádióban. Mint hozzátetette, az „inkább” kifejezést szándékosan használta.

Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél messzebbre menne

– fejtette ki Kaczynski, majd hozzátette:

Abban bízom, és azt hiszem, a rádióhallgatók is, hogy háború azért nem lesz.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A belarusz–lengyel határon múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer menekült tartózkodik a határvonal mentén. Az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Hétfőn a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő belarusz oldalára fegyveresek kíséretében jelentős számú menekült érkezett, a határátkelő lengyel oldalán megerősítették a rendvédelmi alakulatokat. Kedd reggeli rendőrségi közlemény szerint az éjszaka nyugodtan telt a helyszínen. A közös határ más szakaszait illetően a határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska a PAP hírügynökséggel azt közölte:

két helyen erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt,

összesen mintegy 150 menekült részvételével. Az incidensek során zöld lézersugarakkal vakították el a lengyel határőröket, akiket kövekkel, fadarabokkal dobáltak meg, egy rendőr fejsérülést szenvedett.

A lengyelek már a NATO-val tárgyalnának

Reggel a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) újabb tanácskozást tartottak Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő, valamint az illetékes miniszterek részvételével. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint napirenden szerepel az észak-atlanti szerződés 4. cikkelye esetleges alkalmazásának kérése is. Morawiecki szombaton tárgyalt két további érintett balti EU-tagország, Lettország és Litvánia miniszterelnökével.

A 4. cikkely szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Lengyelország jelenleg is diplomáciai offenzívát folytat a Belarusz határán fennálló helyzet kapcsán, a 4. cikkely alkalmazása nemzetközi viszonylatban is hivatalos szintre emelné a témát.

(Borítkép: Menekültek a lengyel-belarusz határon 2021. november 15-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok