Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az EU és Tajvan összeborulása

2021. november 17., szerda 11:23

Mint megírtuk, az európai autógyártás válsága miatt az Európai Unió ki akarja bővíteni kapcsolati rendszerét Tajvannal, de anélkül, hogy Kínát felbőszítené. Brüsszel azt tervezte, hogy pénteken bejelenti: megerősíti a kétoldalú kapcsolatait a szigettel, főként a kereskedelem és a gazdaság terén, kiváltképpen az autóiparhoz nélkülözhetetlen félvezetők adásvételében. 

Az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztossága azonban az utolsó pillanatban hátrahőkölt, és a nagy bejelentést elnapolta. Értesülések szerint a témát visszadobja az Európai Parlamentnek, amely a kapcsolatok bővítésének fő szószólója.

A South China Morning Post elemzése szerint a visszalépést a bejelentéstől az indokolja, hogy Brüsszel Peking és Tajpej között próbál lavírozni, mivel bár előbbivel megromlottak a kapcsolatok, mégis a világ második legnagyobb gazdaságának a vezetője. Annak feladata, hogy Kínával és Tajvannal is egyaránt jó kapcsolatokat ápoljon az Európai Unió, egyelőre túl nagy falatnak bizonyult Brüsszel számára. 

Kína uniós nagykövete kedden megismételte a régóta hangoztatott népköztársasági álláspontot, miszerint bármilyen törekvés a Tajvannal történő hivatalos kapcsolatok kiépítésére ártana a nemzetközi kapcsolatrendszernek. Magyarán: Kína gazdaságilag büntetné meg az uniót, ha a számára nem tetsző folyamatoknak nem vetnek véget. 

Európai tisztviselők azonban azzal érvelnek, hogy a kereskedelmi kapcsolatok erősítése Tajvannal bőven beleférne az egy Kína elvének keretébe. Az elv szerint egy Kína van, Tajpej és Peking csak abban nem ért egyet, ki a legitim örököse a több ezer éves birodalomnak. 

Az uniós kereskedelmi biztosak azonban egy kétoldalú befektetési megállapodást szorgalmaznak Tajvannal, szerintük más típusú egyezménynek csak jelképes ereje lenne. Mások viszont nem értik az akaratoskodásukat, mivel a befektetések jelenleg is viszonylag akadálytalanul folynak az EU és Tajvan között. 

Eközben Brüsszel igyekszik Pekinggel is megbékülni az ujgurok helyzete és Hongkong bedarálása apropóján hozott kölcsönös szankciózás után. Éppen ezért egy EU+Kína, másik nevén 27+1 csúcstalálkozót szeretne összehozni még az év végéig, ahol asztalra kerülhetne az EU és Kína között a tavalyi év végén köttetett, de azóta befagyasztott befektetési megállapodás. Meglehet, azért sem erőltették az egyezmény életbe léptetését, mert Brüsszelben rájöttek, hogy a dokumentum Kínának kedvez

(SCMP)

Rovatok