Index Vakbarát Hírportál

Apró, de fontos lépés Peking és Washington között

2021. november 17., szerda 06:47

Az egymás újságíróit érintő korlátozások kölcsönös enyhítésében állapodott meg Peking és Washington a két ország elnökeinek virtuális csúcstalálkozója előtt - adta hírül szerdai számában a China Daily című kínai lap.

A lap a kínai külügyminisztériumhoz kapcsolódó, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy 

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök keddi, videókapcsolaton zajló egyeztetése előtt a felek három megállapodást fogadtak el.

Ezek közül az egyik az volt, hogy a két ország kölcsönösen engedélyezni fogja egymás újságíróinak a szabad be- és kiutazást a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő utazási szabályok betartása mellett.

A China Daily forrásai szerint az amerikai fél egyéves időtartamú, többszöri beutazásra felhasználható vízumot ad majd ki kínai újságírók számára, a kínaiak pedig viszonzásképpen, az amerikai intézkedés hatályba lépését követően ugyanígy fognak eljárni az amerikai újságírók esetében. A megállapodás több mint egy évig tartó, az egymás sajtóképviseleteivel szemben alkalmazott bánásmódról szóló, "nehéz tárgyalások" eredményeként jött létre - olvasható a cikkben.

 A megállapodás a kínai külügyminisztériumi források szerint azt az új irányt tükrözi, mely alapján 

Kína és az Egyesült Államok egyenlő félként kezeli egymást.

Úgy értékelték továbbá, hogy a konszenzus rámutat: amennyiben a két ország nyugodt és békés módon, a kölcsönös tisztelet és egyenlőség jegyében egyeztet, úgy mindkét fél számára méltányos egyezségre tudnak jutni.

 A két ország közötti feszültségek kiéleződése közepette Washington tavaly májusban rendelte el, hogy kínai újságírók legfeljebb 90 napra kaphassanak amerikai vízumot, ehhez ráadásul külföldi ügynökként kellett regisztrálniuk magukat. Kínai újságírók számára ráadásul csak egyszeri beutazásra feljogosító vízumot adtak ki. Az amerikai fél továbbá, egyéb intézkedések mellett korlátozta a kínai sajtóképviseleteken dolgozóknak kiadható vízumok számát.

Peking tavaly márciusban visszavonta egyes, a New York Times, Wall Street Journal és a Washington Post amerikai lapok Kínában tevékenykedő újságíróinak sajtóengedélyét, ezzel gyakorlatilag kiutasítva őket az országból. A kínai fél egyebek mellett szintén 90 naposra csökkentette az amerikai újságírók számára kiadható vízumok időtartamát.

Rovatok