Index Vakbarát Hírportál

Új típusú atomreaktort építenek az Egyesült Államokban

2021. november 17., szerda 09:52 | aznap frissítve

Egy wyomingi kisváros, Kemmerer fog otthont adni egy új típusú, nátriumhűtéses gyorsreaktornak, ami a várakozások szerint a hagyományos nukleáris erőművekhez hasonlóan megbízható módon, klímabarát módon fog termelni mintegy 250 ezer háztartásnak elegendő energiát. 

A projekt mögött álló TerraPower nevű céget még Bill Gates alapította 15 évvel ezelőtt, és azóta is tagja az igazgatótanácsnak. 

Kemmerernek mintegy 2600 lakosa van, sokan az ott található szénerőműben dolgoznak. Csakhogy az 2025-re bezárja kapuit, így sokak megélhetése kerülne veszélybe. A nátriumhűtéses reaktor építése azonban 2024-ben veszi kezdetét, a tervek szerint mintegy 2000 embernek munkát biztosítva, a létesítmény felhúzásával pedig 250 állandó munkahelyet teremtenek. 

A TerraPower szerint a kemmereri erőmű biztonságosabb lesz a hagyományos nukleáris reaktoroknál, főként azért, mert vészhelyzet esetén nem lesz szüksége külső energiaforrásokra, pumpákra és egyéb eszközökre a helyreállításhoz – mondta Chris Levesque, az energetikai cég vezérigazgatója utalva a 2011-es fukusimai atombalesetre. A Guardian magyarázata szerint a nátrium hőátadó képességének köszönhetően a reaktort levegővel lehet hűteni, ami lehetővé teszi a fissziós reaktor gyors leállítását. 

Nem mindenki ilyen derűlátó. A szkeptikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a nátriummal csak az a baj, hogy rendkívül gyúlékony anyag, azonnal lángra robban, a vízzel érintkezik. 

Még jó, hogy Kemmerer a semmi közepén található, nem a tengerparton, és csak egy kis folyó szeli át, a közelében néhány kisebb víztározó van. 

(guardian)

Rovatok