Index Vakbarát Hírportál

Elmarasztalta Horvátországot az Emberi Jogok Európai Bírósága

2021. november 18., csütörtök 18:31

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Horvátországot egy afgán illegális bevándorlógyermek halála, illetve a családjával szembeni állítólagos embertelen bánásmód miatt.

Az ügy érintettje egy 14 tagú afgán család, amelynek tagjai 2017-ben, egyéves utazás után érkeztek Horvátországba. Ott a helyi hatóságok elutasították a menedékkérelmüket, és vasúttal vissza kellett térniük Szerbiába. Az utazás folyamán hatéves gyermeküket halálra gázolta egy vonat, írta az MTI.

Kitoloncolásuk után több hónappal a család és tagjai visszatértek Horvátországba, ahol tranzitközpontba szállították őket. Két hónapig kellett ottmaradniuk, miközben menedékkérelmük elbírálása folyamatban volt. A hatóságok azt is megtagadták, hogy a család kapcsolatot tartson az ügyvédjével.

A strasbourgi bírói testület megállapította, hogy a balesetet szenvedő gyermek halálának körülményeit a horvát hatóságok nem vizsgálták ki elég alaposan, továbbá azt is letagadták, hogy a családot ők utasították ki az országból.

A bírói tanács úgy ítélte meg, hogy a családot, különösen a gyermekeket embertelen körülmények között tartották fogva a tranzitzónában. A bíróság határozata szerint Horvátországnak negyvenezer euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie az afgán család számára.

Rovatok