Index Vakbarát Hírportál

Felmérés: egyre többen ábrándulnak ki Európában a populizmusból

2021. november 18., csütörtök 17:18

Az utóbbi három évben erőteljesen csökkent a populizmus támogatottsága Európában, évről évre többen ábrándulnak ki az ilyen jellegű politikai nézetekből – derül ki a YouGov nemzetközi közvélemény-kutató friss felméréséből.

A kutatás hét európai országot vizsgált, mindegyikben látványos, még ha nem is szélsőséges változás következett be a választópolgárok preferenciáiban. A baloldali Guardian olvasata szerint a populizmus fő tana az, hogy a nép akaratának tiszteletben tartásának kell az ország politikája fő irányelvének lennie. Ezt ugyebár populista rendszerek szokták hangoztatni a választási eredményekre hivatkozva. 

Más definíció szerint a populizmus a politikában a dolgozó osztály, a nép megnyerése és meggyőzése arról, hogy a politikai vezetők az ő oldalán állnak. 

Az YouGov felmérésének eredményei az alábbiak, 2019-től 2021-ig, kronológiai sorrendben.

A populista eszmék támogatóinak aránya

A brit lap emlékeztet, hogy az utóbbi húsz évben a populista pártok támogatottsága a parlamenti választásokon Európában 7 és 25 százalék közötti értékkel emelkedett. Ehhez kapcsolódóan a Guardian hozzáteszi:

Főként a szélsőjobboldal populista vezetőinek – az olasz Matteo Salvini, a francia Marine Le Pen, a magyarországi Orbán Viktor vagy a svéd Jimmie Åkesson – ment jól a szekere, és több uniós országban is populista pártok vannak vagy voltak kormányon.

Érdekes módon a 24 ezer szavazópolgárral készített felmérés rámutat arra is, hogy csökkent azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal a kijelentéssel, hogy „az országom megosztott az egyszerű emberek és az őket kihasználó korrupt elit között”, valamint azoknak a száma is, akik azzal értenek egyet, hogy „sok fontos információt szándékosan vagy önérdekből eltitkolnak a nyilvánosság elől”.

A Guardian által megkérdezett szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy míg a populista eszmékre fogékony szavazók mérséklődtek, a populista pártok támogatóinak egy kicsi, de hangos csoportja radikalizálódhatott, és a populizmus szélére tolódott. 

Rovatok