Index Vakbarát Hírportál

Afrikával erősítené meg kapcsolatait az Egyesült Államok

2021. november 19., péntek 13:47

Az amerikai elnök csúcstalálkozót tervez tartani az afrikai országok vezetőivel, hogy megerősítse az Egyesült Államok és a kontinens kapcsolatait – jelentette be pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A nigériai fővárosban, Abujában Blinken elmondta, Joe Biden elnök célja a csúcstalálkozóval, hogy átalakítsák a kapcsolatokat és hatékonyabbá tegyék az együttműködést.

Az amerikai külügyminiszer a tervezett találkozó időpontját nem közölte, ám azt világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem akarja korlátozni az afrikai országok más államokkal fenntartott partneri viszonyait.

Inkább a saját partnerségeinket akarjuk erősíteni. Nem akarjuk, hogy az afrikai országoknak választaniuk kelljen, mi választási lehetőséget akarunk adni

– fogalmazott Blinken. Kínát konkrétan nem említve kifejtette azt is, hogy a más országokkal különböző infrastrukturális fejlesztésekről szóló megállapodások olykor homályosak és kényszerítő erejűek lehetnek, és ezek miatt felfoghatatlan mértékű eladósodás alakul ki, továbbá káros környezeti következményekkel járnak, és nem mindig csak előnyöket hoznak a helyi lakóknak.

Mi másképp fogjuk csinálni a dolgokat

– jegyezte meg az amerikai külügyminiszter.

Az Afrikában erős jelenléttel bíró Kína még novemberben magas szintű találkozót tart Szenegálban, és az Egyesült Államok szövetségesei, Franciaország, Nagy-Britannia és Japán is rendszeresen szervez csúcstalálkozókat afrikai vezetőkkel.

(via MTI)

Rovatok