Index Vakbarát Hírportál

Átvihetik egy másik kórházba Szaakasvilit

2021. november 19., péntek 18:09

Készek a gori katonai kórházba szállítani a börtönkórházban éhségsztrájkoló Miheil Szaakasvili volt elnököt − számolt be az MTI a grúziai igazságügyi minisztérium pénteki döntése alapján.

Az igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy Miheil Szaakasvili elítéltet a Georgij Abramisviliről elnevezett katonai kórházba szállítják

− mondta Rati Bregadze tárcavezető. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy jelenleg Szaakasvili beleegyezésére várnak az átszállításhoz.

Gori Tbiliszitől 90 kilométerre keletre fekszik. A tárcavezető szerint ez az az intézmény, ahol az állam maximálisan garantálni tudja Miheil Szaakasvili egészségét és biztonságát.

A börtönkórházban ötven napja éhségsztrájkoló volt grúziai elnököt megvizsgáló orvos pénteken közölte, hogy a volt vezető életveszélyes állapotba kerül, ha nem szállítják át egy megfelelően felszerelt intézménybe.

Az AFP francia hírügynökség szerint a volt grúz elnök szív- és neurológiai problémákkal küzd. Orvosa, Giorgi Grigola szerint betegségei visszafordíthatatlanok, sőt végzetesek lehetnek megfelelő kezelés nélkül, erre pedig a jelenlegi börtönkórházban nincs mód.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szaakasvilit október elején vették őrizetbe, amikornyolc év utánillegálisan, az ügyészség közleménye alapján egy tejeskocsivalvisszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Grúz Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. A volt grúz elnök politikai fogolynak tartja magát, és őrizetbe vétele után,október 5-énazonnal éhségsztrájkba kezdett. Elmondása szerint a sztrájkotaddig fogja folytatni, amíg ki nem engedik a börtönből.Szaakasvilit november 8-án szállították át a börtönből a börtönkórházba, miután éhségsztrájkja miatt rosszabbodott az állapota.

Rovatok