Index Vakbarát Hírportál

Putyin és Lukasenka erőszakkal vádolja a lengyel határőröket

2021. november 19., péntek 14:20

Közvetlen tárgyalásokra van szükség Belarusz és az Európai Unió között a belarusz-lengyel határon kialakult migránsválság miatt az orosz külügy szerint. Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka ismét telefonon beszélt egymással.

Ötödik alkalommal egyeztetett az orosz és a belarusz elnök, mióta válság alakult ki november elején a belarusz-lengyel határon. Pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta: a két elnök újabb egyeztetése nem elégséges a válság megoldásához, ehhez közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Belarusz és az Európai Unió között.

Peszkov szerint Putyin és Lukasenka mély aggodalmuknak adtak hangot a lengyel rendvédelmi és katonai erőknek „a menekültekkel, migránsokkal szembeni, meglehetősen agresszív fellépése miatt”.

Az MTI idézte a Kreml közleményét a tárgyalásról: a felek „elfogadhatatlannak” és „kegyetlennek” minősítették, hogy a lengyel határőrök „durva erőszakot és különleges eszközöket vetettek be”. Minszknek a migrációs válság okozta feszültség csökkentése érdekében tett lépéseiről tájékoztatta a belarusz elnök Vlagyimir Putyint, valamint az Angela Merkel ügyvezető német kancellárral szerdán folytatott tárgyalásáról.

Szerdán a belarusz elnöki hivatal közölte: Aljakszandr Lukasenka megegyezett Angela Merkellel arról, hogy belarusz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a belarusz-lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról.

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója az Indexnek arról beszélt: a nyugati szankciókkal sújtott Belarusz érdeke a tárgyalások kikényszerítése, míg az Európai Uniónak az, hogy a politikai megoldás ne járjon arcvesztéssel.

Rovatok