Index Vakbarát Hírportál

Sertéshúsból van a gyros a migránsoknak, és órák alatt ötszörösére emelkedett az ára

2021. november 20., szombat 08:46 | aznap frissítve

Nagy hacacáréval jelentette a belarusz állami hírügynökség, hogy miután felszámolta a lengyel határon épített hevenyészett sátortábort a migránsok nagy része, és átvonultak egy fűtött csarnokba, egy kebabos autó gurult a létesítmény elé, hogy otthoni ízekkel szolgáljon a főként az iraki Kurdisztánból érkezett bevándorlóknak. 

Mint korábban írtuk, sok, az Európai Unióba vágyó közel-keleti kétségbeejtő helyzetbe került: nem tudtak bejutni az unió területére, így a belarusz hatóságok segítségére szorulnak. Többen limitált mennyiségű pénzzel érkeztek, viszont ha a – beszámolók szerint nem elegendő – segélyeken felül szeretnének élelmiszert vásárolni, azt már saját zsebből kell kifizetniük. 

De jó hír, hogy nemcsak gyrost árusítanak, hanem forralt bort is, és már van dohánybolt is, a biztonság kedvéért pedig pénzváltó is érkezett a szállás mellé. 

Az Európába igyekvő migránsok gyakran felszámolják otthoni vagyoneszközeiket, valutára váltják azokat, és úgy indulnak neki az útnak. Nem is lehet kevés pénzzel nekivágni a bevándorlásnak, mert az embercsempészek borsos áron adják „szolgáltatásaikat”. Jelen esetben a Minszkbe történő beutazás bár formálisan történik, állítólag kétezer dollár alatt nem ússzák meg a vízumdíjat, a szállodabérlést és az egyéb utazási költségeket. 

A kulturális különbségek mellett nyelvi akadályokba is ütköznek a migránsok, aligha ismerik a cirill ábécét. Így csak a szemfüles belarusz trollok szúrták ki, hogy a humanitárius kebabos autó sertéshúsból (is) készíti a gyrost, és nem tudni, mennyi embert láttak el a helyi ízvilágnak megfelelő harapnivalóból. (Az iszlámban tiltott a disznóhús fogyasztása – a szerk.)

A másik érdekesség, hogy ahhoz képest, hogy Belaruszban a gazdaság nagy része központosított, a kebabbiznisz a migránsszálló mellett a szabadpiaci elveket követi. Mivel láthatóan megnőtt a kereslet a gyrosra, néhány óra alatt ötszörösére emelkedett az ára, 3 rubelről (395 forintól) 15-re (csaknem 2000 forintra). 

Ezt ráadásul a büfékocsi előtt várakozók panaszolták el élő riportban egy kurd szervezetnek az Aljakszandr Lukasenka elnök emberségességéért többször hálát adó, Moszkvából a határra érkezett képviselőjén keresztül. 

Lukasenka amúgy elismerte a BBC-nek, benne van a pakliban, hogy a hadsereg segített a migránsoknak eljutni az unió határára és át azon. Meg azt is, hogy egy börtönben verik az ellenzékiséggel megvádolt embereket. A belarusz közösségi médiában rendre felhívják a figyelmet arra, hogy a migránskrízisben hirtelen mennyire filantrópok lettek a belarusz hatóságok ahhoz képest, hogy tavaly saját állampolgáraikat verték össze-vissza az ellenzéki megmozdulásokon. 

(twitter/telegram)

Rovatok