Index Vakbarát Hírportál

Nő a politikai megosztottság Németországban

2021. november 21., vasárnap 16:29

Nehezen viselik egymást a zöldek és a radikális jobboldaliak Németországban, a választók többsége ugyanakkor nem tartja magát szélsőségesnek. A Zöldeket többen kedvelik, mint ahányan rájuk szavaznak.

Erősödik a politikai polarizáció Németországban a Konrad Adenauer Alapítvány tanulmánya a szerint, amiről a Die Zeit számolt be vasárnap. Az elmúlt két évtizedben megnőtt azoknak az aránya, akik elutasítják a sajátjuktól eltérő politikai véleményt.

A legnagyobb fenntartásokkal a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt (AfD) és a Zöldek támogatói vannak egymás iránt, de az AfD-sek és a szélsőbaloldali Baloldal (Die Linke) között is erős ellenszenv feszül.

Jelentős különbség van aközött, miként ítéli meg általánosságban a közvélemény az egyes pártok támogatóit. A tanulmányhoz készült kutatásban a megkérdezettek 62 százaléka azt mondta: nem akarja, hogy bármi köze legyen AfD-sekhez, míg a Zöldek támogatóiról ezt csak 13 százalék mondta. Mindössze kilenc százalék utasította el a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazóit.

A Zöldeket szimpatikus pártnak tartják az emberek a saját bázisukon túl is. A megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy kedveli őket. A szociáldemokrata SPD-t 45, a jobbközép CDU-t 44 százalék tartja szimpatikusnak. A megkérdezettek körülbelül 30 százaléka nyilatkozott pozitívan a CDU bajor testvérpártjáról, a Keresztényszociális Unióról (CSU), a liberális, piacpárti szabaddemokratákról (FDP), valamint a Baloldalról.

Az AfD-t csak 13 százalék tartotta szimpatikusnak, ez egyébként nagyjából megfelel a párt szavazótáborának.

A megkérdezettek túlnyomó többsége a politikai centrumhoz sorolta saját magát. Mindössze hat százalékuk tartotta magát szélsőjobboldalinak, és tizenhárom százalék szélsőbaloldalinak.

Az INSA kutatóintézet friss felmérése szerint egyébként az SPD 26, a CDU/CSU 21, a Zöldek 15, az FDP 13, az AfD 12, a Baloldal pedig 5 százalékon áll.

A szeptember 26-i szövetségi parlamenti választásokat 25,7 százalékkal nyerte meg az SPD, a jelenleg a Zöldekkel és az FDP-vel koalíciós tárgyalásokat folytató párt támogatottsága tehát azóta érdemben nem változott.

A CDU három százalékot gyengült, az FDP és az AfD másfél százalékot erősített, a Zöldek és a Baloldal támogatottsága nem változott.

Rovatok