Index Vakbarát Hírportál

Oroszország tagadja a csapatok összevonását Ukrajna határainál

2021. november 22., hétfő 17:46

Az Ukrajna elleni orosz invázió valószínűsége két tényezőtől függ: Ukrajna erejétől és kitartásától, valamint a nemzetközi partnerek erejétől és összehangoltságától − jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy ukrán televíziós műsorban. Kuleba úgy véli, Oroszország fő célja, hogy Ukrajnát a lehető leggyengébbé tegye, belülről destabilizálja, továbbá blokkolja együttműködését más államokkal a védelmi területen.

A következő hónapokban a társadalomnak és az államnak is maximális hatékonyságot, maximális visszafogottságot kell tanúsítania, és nem szabad provokálni sem az országon belül, sem a Donyec-medencei konfliktusövezetben. Arra kérek mindenkit, hogy az elkövetkező hónapokban ne essen pánikba, hanem legyen éber, és provokációkkal ne tévesszen meg senkit, különösen az információs térben

− jelentette ki a külügyminiszter.

Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) hamis információnak nevezte, hogy az orosz csapatok Ukrajna határán koncentrálódnak − jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A közelmúltban washingtoni tisztségviselők aktívan megfélemlítik a világközösséget azzal, hogy állítólag Oroszország az Ukrajna elleni agresszióra készül. A beérkező adatok szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma diplomáciai csatornákon keresztül abszolút hamis információkat közöl szövetségeseivel és partnereivel az orosz haderő koncentrációjáról

− áll a szolgálat hétfői közleményében, amelyben azzal vádolták az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ők szítják a délkelet-ukrajnai konfliktust. Közölték:

Aggódunk, hogy az ilyen agresszív propaganda arra ösztönzi a kijevi vezetést, hogy katonai csapatokat telepítsen Donbász térségébe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió provokatív politikája, amely szándékosan erősíti Kijevben a büntetlenség érzését, rendkívüli aggodalomra ad okot.

A közelmúltban két amerikai kiadvány számolt be arról, hogy Oroszország nagyszámú haderőt vont össze Ukrajna határainál, a Washington Post című amerikai napilap október 31-én írt a csapatösszevonásokról, a Politico című szintén amerikai lap pedig november 1-jén fotókat közölt ennek alátámasztására.

A híreket ugyanakkor az orosz és az ukrán fél is cáfolta. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár szerint említésre sem méltók ezek az álhírek, majd jelezte: a haditechnika vagy a csapatok mozgatása Oroszország területén kizárólag orosz ügy. Alekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője dezinformációnak minősítette a sajtóban megjelenteket. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az események alakulása nem zárja ki a helyzet további romlását, és beszélt a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzetről is.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint november elejétől az ukrán határ közelében és az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken összesen mintegy kilencvenezer fős haderő összpontosul. A minisztérium azt is közölte, hogy Oroszország időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat von az ukrán államhatár közelébe annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra.

Joe Biden később Oroszországba küldte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, William Burnst, hogy egyértelművé tegye az orosz vezetők számára: figyelemmel kísérik az állítólagos orosz csapatösszevonásokat az ukrán határ közelében. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba később Washingtonba látogatott. A helyi sajtónak adott interjújában kijelentette: az orosz katonai csapatok Ukrajna határán koncentrálódnak, ez azt jelentheti, hogy Oroszország támadásra készül.

A moszkvai vezetés az eseményekre reagálva úgy fogalmazott: az Ukrajna elleni esetleges orosz támadás miatti hisztériát mesterségesen keltik. Vlagyimir Putyin szóvivője kiemelte, hogy nem teljesen logikus, hogy az Egyesült Államok a tengerentúlról szállít haditechnikát és egységeket Európába, majd Oroszországot vádolja azzal, hogy a saját területén „szokatlan” katonai aktivitást mutat.

Rovatok