Index Vakbarát Hírportál

Minszk azt állítja, újabb két csoportnyi bevándorló indult haza

2021. november 23., kedd 12:11

A belarusz-lengyel határon tartózkodó bevándorlók nem nyújtottak be menedékkérelmet a belarusz hatóságokhoz, újabb két csoportjuk döntött a hazatérés mellett – jelentette ki kedden újságíróknak Aljakszej Begun, a helyi belügyminisztérium állampolgársági és migrációs osztályának vezetője. Közlése szerint az illegális bevándorlók egy 118 tagú csoportja november 22-én elhagyta Belaruszt, egy másik csoport pedig kedden indul a minszki repülőtérről.

Begun az mondta, hogy a hétfőn távozott csoportnak a belügyminisztérium és a határőrség segített a dokumentumok feldolgozásában és az államhatár átlépésében. Hozzátette, hogy már a minszki nemzetközi repülőtéren tartózkodik a külföldi állampolgárok másik csoportja is, amely már átment az összes vám- és határeljáráson. A csoport tagjai hamarosan visszatérnek az állampolgárságuk szerinti hazájukba. Több mint négyszáz iraki bevándorló múlt csütörtökön már visszatért hazájába csütörtökön, miután heteket töltött sátrakban a lengyel-belarusz határon.

A belügyi vezető szólt arról is, hogy a belarusz hatóságok a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselőivel együttműködve dolgoznak a lengyel határon kialakult migrációs válság megoldásán. A szervezetek Belaruszban tartózkodó képviselői találkozókat tartanak a helyi államigazgatás köztársasági szerveivel, közös lépéseket dolgoznak ki a belarusz-lengyel határon kialakult migrációs válság rendezésére – fejtette ki a belügyminisztérium főosztályvezetője.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy az ő rendszere szervezte a bevándorlók szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Lukasenka azt már beismerte, hogy ők szállítják a lengyel határhoz a bevándorlókat, azt viszont továbbra is tagadja, hogy Minszk hívta volna őket.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben közölte, a Bizottság a „mesterségesen gerjesztett krízissel kapcsolatban” a párbeszéd fenntartását szorgalmazza Minszkkel és a Belaruszban rekedt bevándorlók hazaszállításának lehetőségeit keresi az ENSZ, valamint Belarusz illetékeseivel.

(via MTI)

Rovatok