Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek ki Csehországban

2021. november 25., csütörtök 19:03

Csehországban csütörtök éjféltől harmincnapos szükségállapotot hirdetett ki a kormány – jelentette be Andrej Babiš miniszterelnök a kormányülés szünetében.

A kormányfő a szükségállapot kihirdetését a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta – írja az iDNES.cz.

Az alábbi szigorítások fognak életbe lépni:

A tömeges rendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk a Covid–19 elleni oltás felvételéről szóló igazolást, illetve hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

Az intézkedések célja minél inkább megfékezni a koronavírus-járvány terjedését

– szögezte le Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással egészen idén április közepéig. A hatályos törvények szerint a kormánynak a szükségállapot kihirdetéséről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely ezt jóváhagyja, de meg is szüntetheti – számolt be az MTI.

Csehországban november eleje óta gyorsan emelkedik a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma. Kedden rekordszámú, majdnem 26 ezer új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések.

A kórházakban jelenleg 5900 beteg van, közülük 850 állapota az orvosok szerint súlyos. Ezen a téren a legrosszabb helyzet márciusban volt, amikor 9500 embert kezeltek kórházban, közülük kétezret intenzív osztályon. Orvosok szerint a mostani magas napi fertőzésszám a betegek számában mintegy két héten belül mutatkozik meg.

Rovatok