Index Vakbarát Hírportál

Zavargás tört ki egy lengyel befogadóközpontban

2021. november 25., csütörtök 20:49

Zavargás támadt a nyugat-lengyelországi Wedrzyn településen működő őrzött befogadóközpontban – számolt be a wpolityce.pl lengyel hírportál. Az értesülést Joanna Konieczniak, a helyi határőrség szóvivője is megerősítette a PAP hírügynökségnek.

Bevándorlók egy csoportja jelszavakat skandált, a „szabadon engedésüket” követelték, és a központot körülvevő kerítést rángatták – mondta el a szóvivő. A központban feszült a helyzet, de a határőrség a rendőrség támogatásával ellenőrzés alatt tartja. Nem történt összetűzés, senki sem szökött ki – számolt be Konieczniak.

Anna Michalska, a határőrség országos szóvivője elmondta: a wedrzyni központban jelenleg mintegy 600-an tartózkodnak, közülük 358-an iraki állampolgárok, mindannyian férfiak.

Wedrzyn azon lengyelországi befogadóközpontok egyike, amelyeket a Fehéroroszország irányából augusztus óta erősödő migrációs nyomás miatt létesítettek. A múlt hét elején közölt adatok szerint ezekben összesen 1828 személyt helyeztek el, a legtöbben közülük irakiak.

Hétfői adatok szerint az illegális határátlépés miatt őrizetbe vett 1240 iraki közül 716-an kértek Lengyelországban nemzetközi védelmet. Azok esetében, akik nem nyújtottak be ilyen kérvényt, illetve nem kapták meg a menekültstátuszt, a lengyel hatóságok megkezdték a visszatoloncolási eljárásokat – számolt be az MTI.

A NATO-val egyeztetnek a lengyelek

A készültség fokozását szorgalmazta a NATO keleti szárnyán Andrzej Duda lengyel elnök, aki szerdán Brüsszelben egyeztetett az észak-atlanti szövetség főtitkárával, Jens Stoltenberggel.

A közös sajtóértekezleten a lengyel–belarusz határon kialakult helyzetet Duda úgy értékelte: semmi sem utal a feszültség csökkenésére. Elmondása szerint Varsó attól tart, hogy a határsértési próbálkozásokkal együtt a belarusz provokációk miatt fegyverhasználatra is sor kerülhet, akár a migránsok, akár a belarusz határőrök részéről.

A lengyel elnök szerint a belarusz oldalról folytatott hibrid támadás mellett erősödő orosz katonai aktivitás is észlelhető Lengyelország keleti határai közelében, a konkrétan Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területen, Belaruszban és az orosz–ukrán határnál.

Mindezért szükség van a NATO fokozott figyelmére, arra, hogy legalább átmenetileg megerősítenék a térség megfigyelését – közölte Andrzej Duda.

Jens Stoltenberg a NATO teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, és határozottan elítélte az Aljakszandr Lukasenka vezette belarusz rezsim „cinikus és embertelen” módszereit, mellyel védtelen embereket használ fel a szomszédos országokra való nyomásgyakorlásként.

Rovatok