Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány, Franciaország elutasította a brit belügyminisztert

2021. november 26., péntek 13:57

Kezd hatalmas diplomáciai botránnyá fajulni a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók ügye Franciaország és az Egyesült Királyság között nem sokkal azután, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök nyílt levélben kérte Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a párizsi kormány azonnal fogadjon vissza minden illegális bevándorlót, akit a britek visszaküldenek a francia partokra. 

Boris Johnson a nyílt levélben azt is javasolta, hogy a két ország

Boris Johnson az egészet pedig a diplomáciában kissé visszatetsző, populista húzással nyilvánosságra hozta a Twitteren, ami annyira kivágta a biztosítékot a franciáknál, hogy visszavonták Priti Patel brit belügyminiszter meghívását az EU-tagországok belügyminisztereinek vasárnapi, calais-i csúcstalálkozójára. 

My letter to President Macron. pic.twitter.com/vXH0jpxzPo

— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 25, 2021

Kommentárjában a francia kolléga, Gérald Darmanin meg is jegyezte, országa csalódott Boris Johnson követelései miatt, azt pedig még inkább rossz néven vették, hogy a brit miniszterelnök nyilvánosság elé állt velük. Ehhez a bírálathoz Gabriel Attal párizsi kormányszóvivő a maga részéről annyit tett hozzá, hogy Boris Johnson levele középszerű, formailag pedig teljességgel helytelen, és végül megszólalt maga Emmanuel Macron is, aki egy vállrándítással elintézte a nyílt levelet, mondván, nem is komoly, amit Boris Johnson akar.

A diplomáciai botrány előjátéka egy végzetes baleset volt. Szerdán a La Manche csatornán 27 illegális bevándorló fulladt vízbe, amikor felfújható csónakjuk leeresztett a tengeren Calais partjainál. A halálos áldozatok közül tizenheten férfiak, heten nők, hárman pedig gyermekek voltak. Az egyik nő várandósan kelt útra. Ennél több ember életét még nem követelte hasonló baleset Franciaország történetében, a Macron-kormányt pedig érthetően feszélyezi az ügy, hiszen úgy tűnik, a franciák öt évvel a hírhedt illegális menekülttábor, a calais-i Dzsungel 2016. októberi felszámolása után sem tudják megfékezni az illegális bevándorlók áradatát. Erre lenne hivatott megoldást találni a vasárnapi belügyminiszteri csúcstalálkozó is, amelyen Priti Patel nem vehet részt. 

Év eleje óta a francia hatóságok egyébként 47 ezer átkelési kísérletről számoltak be és 7800 embert mentettek ki a La Manche csatorna hullámaiból. Szerdáig 2021-ben tizennégy, tavaly összesen hét illegális bevándorló tűnt el vagy veszett tengerbe itt. 

(Borítókép: Priti Patel. Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok