Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Minden menekült halála fájdalmat okoz

2021. november 28., vasárnap 18:20

Fájdalmának és gyászának adott hangot a La Manche csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, valamint a lengyel–fehérorosz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala-imájában.

Gondoljuk csak el, hány migráns van kitéve ezeknek a súlyos veszélyeknek ezekben a napokban. Hányan vesztették életüket határainkon

– mondta a katolikus egyházfő, aki arra kérte a Szent Péter téren egybegyűlt hívőket, hogy imádkozzanak a migránsokért. 

A helyzetükről érkező hírek hallatán fájdalmat érzek. A La Manche csatornán életüket vesztettek miatt, a fehérorosz határnál lévők miatt, akik között sok a gyermek. Azok miatt, akik belefulladtak a Földközi-tengerbe. Mekkora bánat rájuk gondolni

– fogalmazott. 

A pápa felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy álljanak ki a migránsok jogaiért. és megköszönte a katolikus intézményeknek, köztük a Caritasnak, a legelesettebbek iránti elkötelezettségüket.

Az ENSZ becslései szerint idén mintegy 1600 ember halt meg vagy tűnt el a Földközi-tengeren illegális átkelés közben. Szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. Pénteken Lampedusánál körülbelül háromszáz embert, szombat este pedig Calabria partjainál körülbelül kétszáz embert mentettek meg az olasz parti őrség hajói.

(via MTI)

Rovatok