Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliós bírságot kaphat, aki karácsonyi ruhában vezet az ünnepek alatt a briteknél

2021. november 30., kedd 13:49

Figyelmeztették a sofőröket Nagy-Britanniában, hogy aki az ünnepi időszakban karácsonyi ruhában ül volánhoz, akár 5000 fontos – 2,2 millió forintos – pénzbírságot is kaphat.

A ruházatba beletartoznak a karácsonyi pulóverek, a téli csizmák, a kabátok és a Mikulás-ruhák is, vagyis olyan ruházat, amely nem alkalmas a vezetésre, mert veszélyeztetheti a jármű irányítását.

Az ünnepi hangulat kézzelfogható, az elmúlt 12 hét alatt ugyanis 1280 százalékkal nőtt a karácsonyi öltözékek iránti online kereslet. Részben emiatt is, több szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kell bánni a viseletükkel a volán mögött.

A KRESZ szerint a sofőröknek meg kell győződniük arról, hogy a ruházatuk és a lábbelijük semmilyen módon nem akadályozza a vezetést. Márpedig a magas sarkú vagy magas talpú cipők, a csizmák korlátozhatják a boka mozgását, így hatással lehetnek a pedálok használatára is. Emellett a díszes ruházatok, jelmezek a zavartalan kilátást, a kormányzást és a sebességváltó használatát befolyásolhatják.

Balesetet okozhat, ha olyan öltözékben vezet valaki, amely befolyásolja a vezetési képességeit. Bármilyen ruhadarab, amely rontja a zavartalan kilátást vagy hatással van az autó vezérlésére, ötezer font pénzbírsággal és a jogosítványból pontlevonással járhat

– mondta Michael Bourne, a National Tyres and Autocare marketingigazgatója.

Továbbá arra is figyelmeztették az embereket, ha a jelmezekkel, csillogó ruhákkal elvonják más vezetők figyelmét a gondatlanságnak minősülhet.

(Mirror)

Rovatok