Index Vakbarát Hírportál

A LIBE-jelentés szerint párhuzamos állam alakult ki Magyarországon a korrupció miatt

2021. november 30., kedd 16:28

Továbbra is komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció egy párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ennek kezelése viszont a független igazságszolgáltatás hiányában majdnem lehetetlen – áll többek közt a LIBE (az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága) delegációjának friss, Magyarországról szóló jelentésében.

Az EP tényfeltáró delegációja, melynek magyar tagja is volt Donáth Anna momentumos képviselő személyében, szeptember végén járt Magyarországon, hogy a helyszínen tájékozódjon egyebek közt a jogállamiság helyzetéről, amiről arra a következtetésre jutottak: a jogállamiság rendszerszinten sérülhetett Magyarországon, és az utóbbi években csak romlott a helyzet.

A látogatásra a magyarországi jogállamiságról készült Sargentini-jelentés után elindított hetes cikkely szerinti eljárás keretében került sor.

A jelentésben a küldöttségnek a kormány (például Varga Judit igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter) és a civil társadalom képviselőivel (kisebbségi és önkéntes szervezetek, nem kormányzati média) folyatott megbeszéléseiről számolnak be.

A megkérdezett civilek többek között arról beszéltek, hogy

Magyarországon extrém módon központosított a korrupció, ami ellen nem lép fel az ügyészség, mert teljesen foglyul ejtette a kormány.

A korrupció döntő része egyébként legalizált lopás Magyarországon, különösen a közbeszerzési korrupció esetében – foglalja össze a Szabad Európa.

A megkérdezett újságírók arról számoltak be, hogy egyre nehezebb releváns adatokhoz jutni, és az is valódi veszély, ha az állam az oligarchák vagyonosodásával foglalkozó újságírókat kezdi el lehallgattatni.

Varga Judit szerint a Pegasus-ügy, tehát az állami lehallgatások semmilyen uniós jogot nem sértenek.

A nem kormányközeli sajtó munkatársai azt is szóba hozták, hogy a Médiatanács mind az öt tagját a kormánypárt adta, vagy hogy nem vizsgálja senki az állami pénzjuttatások vagy a KESMA létének piactorzító hatásait.

A KESMA képviselője ezeket a panaszokat alaptalannak vélte, szerinte nemhogy 

„teljesen szabadon” működik a média Magyarországon, de „sokkal függetlenebb” is, mint számos  más európai országban.

(Borítókép: Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. Fotó: Afp / Kisbenedek Attila)

Rovatok