Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre még nem teljesül Orbán Viktor álma, késik az európai reneszánsz

2021. december 1., szerda 14:25

Úgy tűnik, egyelőre kudarcot vall Orbán Viktor magyar miniszterelnök terve az európai reneszánszról és az új képviselőcsoport megalakításáról az Európai Parlamentben a lengyel és az olasz szövetségesekkel.

Bár szerdán hírek röppentek fel arról, hogy a Fidesz új frakciót alakít az Európai Parlamentben a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini fémjelezte Liga, a spanyol Vox, az osztrák Szabadságpárt, illetve a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés (RN) politikusaival, a La Reppublica azt írta: a PiS az utolsó pillanatban kihátrált a megállapodásból. E szerint a PiS mégsem akarja elhagyni azt az EP-frakciót, az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetségét, amelynek az egyik alapítója volt és amelyben jelenleg is politizál, így pedig Matteo Salvini annak sem látja értelmét, hogy elutazzon az érintett pártok szombati varsói csúcstalálkozójára, amelyen bejelentést tettek volna az új képviselőcsoport megalakulásáról. 

Az új EP-frakció ötlete azután vetődött fel, hogy március 3-án a Fidesz tizenkét EP-képviselője kilépett a konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt képviselőcsoportjából. A Fidesz számára az utolsó csepp az volt, hogy a néppárti frakció megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a képviselőcsoportban. 

Március 18-án aztán jött a bejelentés, hogy a Fidesz magából az Európai Néppártból is kilép. Erről az a Novák Katalin tett bejelentést, aki most egy Facebook-posztban azt írta, más híresztelésekkel ellentétben a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog együttműködni.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter ezzel minden valószínűség szerint az Alternatíva Németországért (AfD) pártra célzott, amely a hírt elsőként megszellőztető 444 szerint benne lenne az új EP-frakcióban. Orbán Viktor pártja azonban aligha lenne hajlandó szövetségre lépni vele, azzal ugyanis azt kockáztatná, hogy elveszíti hagyományos németországi szövetségese, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) bizalmát. A CDU és a bajorországi testvérpárt, a CSU az Európai Néppártban politizál.

Novák Katalin a hírre reagálva az ATV-nek úgy fogalmazott:

Nincs benne semmi meglepő, a 444 hol olyan eseményről ír múlt időben, ami meg sem történt, hol arról ír kijelentő módban, amiről csak fantáziál.

Orbán Viktornak szívügye lehet az új EP-frakció, a márciusi kilépés óta a magyar miniszterelnök többször tárgyalt Matteo Salvinivel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a PiS alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról. Április 1-jén beszélt arról, hogy az Európai Néppárt elköteleződött a baloldali együttműködés mellett, amivel sok millió polgár maradt képviselet nélkül, és „európai reneszánszt” akarnak, hogy a kereszténydemokratáknak is legyen képviseletük. November 3-án a három politikus videókonferenciára ült le az ügyben. Santiago Abascalt, a spanyol Vox elnökét Orbán Viktor májusban és novemberben is fogadta, októberben pedig Marine Le Pennel egyeztetett Budapesten.

Nemrégiben Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz újdonsült alelnöke az Indexnek adott interjúban arról beszélt, mindennek megvan a maga ideje, és az új formációval kapcsolatban még az érési folyamat zajlik.

Különböző pártérdekek vannak, de együttes célunk az, hogy meghatározzuk, mi az, amit közösen akarunk Európában. Ezen dolgozunk

– tette hozzá Gál Kinga.

A szombati varsói csúcstalálkozóról Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az atv.hu-nak annyit árult el, azt tudja megerősíteni, hogy Orbán Viktor részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén.

Számítások szerint az új, többségében szélsőjobboldali pártok alkotta EP-frakció 113 (az AfD 11 politikusa nélküli 102) képviselővel a harmadik erő lehetne a 705 fős testületben az Európai Néppárt (178 képviselő) és a szociáldemokrata S&D (145 képviselő) után.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője  és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök  a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok